Instagram ia poziție față de protecția juridică a fotografiilor, spunând clar într-un e-mail transmis publicației Ars Technica faptul că nu acordă o licență de utilizare site-urilor atunci când aceștia integrează imagini de pe instagram folosind API-ul pus la dispoziție de Instagram. Anunțul făcut de Instagram a venit ca o surpriză neplăcută pentru utilizatorii care credeau că dacă folosesc API-ul pus la dispoziție de Instagram nu încalcă drepturile de autor ale titularilor conturilor de Instagram.
Totuși, anunțul este o veste bună pentru creatorii de conținut de pe internet deoarece au mai mult control asupra conținutului și o poziție avantajoasă în negocierea contractelor.
Potrivit Instagram, platforma nu oferă licență și cere site-urilor să obțină acordul direct de la titularii drepturilor de autor asupra imaginilor pentru publicare și/sau distribuirea imaginilor, inclusiv atunci când se folosește un API.
În concret, atunci când dorești să integrezi postarea cuiva de pe Instagram într-un articol de pe site-ul tău, trebuie să obții acordul persoanei care deține drepturile de autor (creatorul de conținut). Dacă nu realizezi acest lucru, ai putea încălca drepturile de autor ale titularului și poți fi dat în judecată. În mod corelativ, dacă cineva îți utilizează imaginile fără acordul tău, te poți adresa instanțelor de judecată pentru protecția intereselor și drepturilor tale.
Instagram ia în calcul noi măsuri pentru protecția juridică a fotografiilor și spune că explorează posibilitatea de a da creatorilor de conținut mai mult control asupra fotografiilor. În prezent, utilizatorii de instagram pot bloca integrarea imaginilor lor pe site-uri terțe prin utilizarea funcției contului privat.
Poziția Instagram este conformă cu legislația drepturilor de autor în România (Legea nr. 8/1996) care prevede faptul că trebuie să existe acordul prealabil al titularului dreptului de autor.