Înalta Curte a Regatului Unit a blocat o încercare de a iniția acțiuni în justiție împotriva Google pentru presupusa urmărire a unui număr estimat de 4,4 milioane de utilizatori de iPhone în 2011 și 2012.
Grupul de campanii „Google You Owe Us” a introdus reclamația ca acțiune reprezentativă în numele persoanelor afectate în 2017. Se consideră că aceasta este prima acțiune în masă din Marea Britanie de acest gen.
Pe scurt
Google You Owe Us a argumentat că Google și-a încălcat obligația prevăzută în Data Protection Act 1998 prin eludarea setărilor implicite în Apple Safari, plasarea cookie-urilor în browser pentru a urmări acțiunile utilizatorului și utilizarea datelor colectate pentru a vinde reclame.
Într-o cerere de acordare a permisiunii de a publica reclamația pe Google în Statele Unite, Înalta Curte a fost obligată să stabilească, printre altele, dacă cererea a avut o perspectivă rezonabilă de succes.
Justice Warby a recunoscut că Google ar fi putut încălcat obligația. El a spus: „Nu există nicio dispută în sensul că rolul Google în colectarea, colaționarea și utilizarea datelor obținute prin intermediul Safari Workaround să fie ilicit și să reprezinte o încălcare a obligațiilor”.
Cu toate acestea, instanța nu a putut hotărî în favoarea Google You Owe Us deoarece:
- prejudiciul trebuie să fie cauzat de încălcare. Google You Owe Us a introdus cererea exclusiv pe baza pierderii controlului asupra datelor personale. Nu a fost invocată nicio pierdere materială sau suferință. Instanța a afirmat că trebuie să existe daune efective, cum ar fi o pierdere materială sau o suferință – fără aceasta, nu se pot acorda despăgubiri.
- pentru a introduce o acțiune reprezentativă, persoanele afectate trebuie să aibă „același interes” în revendicare. În acest caz, nu toate au suferit pierderi și nu au suferit toate aceleași pierderi. Prin urmare, aceste persoane nu au putut avea „același interes” în plângere.
- aceasta a fost o acțiune reprezentativă care prezintă un risc de abuz. Numărul de persoane afectate nu era cunoscut, iar persoanele ar fi fost obligate să se prezinte pentru a solicita despăgubiri. Instanța a constatat că au existat dificultăți în procesul de verificare: „Dacă nu există o metodă viabilă de identificare și excludere a unor persoane din această categorie, există un risc evident că despăgubirea va fi acordată și persoanelor care nu au suferit vreun prejudiciu.” în concordanță cu opoziția generală a instanțelor britanice în ceea ce privește acțiunile reprezentative bazate pe excludere.
Google You Owe Us intenționează să solicite permisiunea de a contesta decizia Înaltei Curți.
Concluzie
Acest caz clarifică faptul că orice reclamație a încălcării securității datelor trebuie să fie susținută de dovezi privind prejudiciile reale; o încălcare nu va fi suficientă. Cazul clarifică, de asemenea, faptul că acțiunile reprezentative nu pot fi introduse în numele persoanelor fizice neidentificate în Regatul Unit.
Într-o anumită măsură, spre deosebire de tendința generală de reglementare mai strictă și creșterea responsabilității în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal, prin această decizie, Înalta Curte a subliniat limitările legate de aplicarea legislației privind protecția datelor, în special posibilitatea persoanelor vizate de a solicita despăgubiri financiare pentru încălcarea securității datelor personale.