Evolutia pietei de energie electrica din Romania

Autor: Av. Ioana Mirea

Piata Energiei Electrice din Romania trece de aproape 20 de ani, prin ample procese legislative de transformare si dezvoltare.

Desi, se doreste o piata concurentiala sanatoasa, care sa asigure preturi avantajoase la energie,  avem o  singura bursa  de energia electrica, cunoscuta sub numele de OPCOM (Operatorul Pietei de Energie Electrica si de Gaze Naturale din Romania) unde se efectueaza tranzactii de energie electrica.   (Legea  energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012)

Prin comparatie, pe piata gazelor naturale exista 2 burse  OPCOM S.A. si Bursa Romana de Marfuri (BRM), urmand sa li se alatura in curand si prima bursa privata de gaze naturale din Romania, numita Humin Trade.

Trebuie mentionat ca BRM a tranzactionat energie electrica si gaze naturale cu mult inainte de infiintarea OPCOM S.A. OPCOM S.A. a aparut in anul 2000, in urma restructurarii CONEL in baza Hotararii nr.627, fiind parte din structura Transelectrica S.A.

Initial, OPCOM S.A. a avut ca obiect de activitate administrarea pieței de energie electrică, stabilirea ordinii de merit-vânzare pentru producători către furnizori, în scopul menținerii echilibrului permanent dintre producție și consum, asigurând desfășurarea tranzacțiilor și contractelor comerciale ale participanților autorizați pe bază de licențe în condițiile legii.

In prezent, OPCOM S.A. administreaza urmatoarele piete de energie electrica: Piata pentru Ziua Urmatoare, Piata Intra-Zilnica, Piata Centralizata cu negociere dubla continua a contractelor bilaterale de energie electrica, Piata Centralizata a contractelor bilaterale de energie electrica, Piata Centralizata pentru energie electrica din surse regenerabile

sustinuta prin certificate verzi, Piata Centralizata pentru Serviciul Universal, Piata de energie electrica pentru clientii finali mari si Piata Certificatelor Verzi.

De asemenea, in afara acestor piete, OPCOM S.A. administreaza si Piata pentru Ziua Urmatoare de Gaze Naturale, Piata Intrazilnica de Gaze Naturale si Piata Centralizata de Gaze Naturale.

In conformitate cu legislatia europeana, OPCOM S.A. ar trebui sa fie „scoasa” din Legea nr. 123/ 2012, astfel incat sa se permita infiintarea unor noi burse de energie electrica in Romania (vezi bursele de gaze naturale).

Eforturile constante de a adera la piete comune de energie electrica, asa cum s-a  intamplat in cazul proiectului 4MMC din noiembrie 2014 (Romania, Ungaria, Cehia, Slovacia) si al altor proiecte europene vor duce la noi oportunitati de tranzactionare a energiei electrice.

De asemenea, cooperarea la nivel regional este incurajata, de catre Uniunea Europeana, nu doar intre statele membre cu care se invecineaza, dar si cu semnatarii din Comunitatea Energiei si cu tarile membre ale Spatiului Economic European.

In viitor se preconizeaza existenta unei singure piete de energie electrica la nivelul Europei, energie electrica tranzactionata pe mai multe burse de energie.

In Romania vor aparea noi actori pe piata de energie electrica. Acestia se numesc PROSUMATORI. Termenul defineste clientul final care detine instalatii de producere a energiei electrice, inclusiv in cogenerare, a carui activitate specifica nu este producerea energiei electrice. Prosumatorul este producatorul care detine instalatii de producere a energiei electrice mai mici de 12 Kw si care consuma din energia electrica produsa pe care o poate stoca, iar surplusul il poate vinde distribuitorului din zona respectiva, acesta cumparandu-i energia electrica la pretul Pietei pentru Ziua Urmatoare.

Prin aparitia acestor Prosumatori, Piata de energie electrica va cunoaste o schimbare in sensul ca acestia nu vor tranzactiona energia electrica prin intermediul burselor si nu vor avea nevoie de licenta de producator de energie electrica.

Schimbarile in acest sector sunt influentate deopotriva de masurile pe care Uniunii Europene le ia cu privire la schimbarile climatice dar si de „trendurile” digitale.

 

 

 

 

Ioana Mirea este avocat în Baroul Bucuresti din 2009, vorbeste la nivel avansat engleza si franceza, iar experienta acumulata o  recomanda pe drept comercial, dreptul proprietatii intelectuale, energie electrica si gaze naturale, data protection si privacy.

ALTE ARTICOLE

Vrei să primești articolele noastre direct pe mail?

Abonează-te, e gratuit!