Drepturile de autor cunosc o protecție din ce în ce mai fundamentată, în mod special în sfera internetului. Care sunt însă limitele pe care legea le permite, atunci când utilizăm o operă adusă la cunoștința publică și când trebuie să plătim pentru această utilizare?
Ce drepturi de autor permite legea să utilizăm fără să plătim?
Cadrul legislativ național s-a conturat prin apariția Legii nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe. Legea stabilește astfel limitele de exercitare a dreptului de autor. În temeiul art. 33, legea permite, chiar fără consimțământul autorului și fără plata unei remunerații, a anumitor utilizări ale unei opere ce a fost aduse anterior la cunoștința publică. Condiția este reprezentată de faptul că utilizarea trebuie să:
- Respecte bunele uzanțe;
- Să nu contravină exploatării normale a operei;
- Să nu ducă la prejudicierea autorului;
- Să nu ducă la prejudicierea titularilor drepturilor de exploatare.
De asemenea, legea limitează utilizarea, în temeiul art. 33, alin. (1) din Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe la:
- Reproducerea operelor în cadrul procedurilor judiciare;
- Reproducerea operelor în cadrul procedurilor administrative;
Cu privire la aceste aspecte, utilizarea se va face numai în măsura justificată de scopul lor.
- Utilizarea unor citate (scurte) dintr-o operă;
Utilizarea se poate realiza numai în scop de analiză, sau cu scopul de a comenta ori critica, fie pentru exemplificare. Este necesară respectarea utilizării prin raportarea la întinderea citatului.
- Utilizarea unor articole izolate în anumite publicații, în emisiunile radio sau cele de televiziune (inclusiv în înregistrările audiovizuale sau sonore) care sunt destinate în mod exclusiv învățământului;
În această categorie vom include și reproducerea pentru învățământ, precum și în cadrul unor instituții publice de învățământ sau de ocrotire socială. Utilizarea se va rezuma la articole izolate, având în vedere scopul urmărit.
- Utilizarea de scurte extrase din opere, respectând condițiile expuse anterior și în măsura justificată de scopul care este urmărit;
- Reproducerea în scopul informării și cercetării a unor scurte extrase ale operelor aflate în cadrul unor muzee, biblioteci, sau în cadrul arhivelor instituțiilor publice (culturale sau științifice) ce funcționează în scop lucrativ;
Legea permite și reproducerea integrală a exemplarului unei opere, dar numai pentru înlocuirea sa, atunci când a fost distrus, deteriorat grav sau s-a pierdut exemplarul unic din colecția bibliotecii ori a arhivei respective.
- Reproducerea (incluzând difuzarea și comunicarea către public) în scopul informării asupra problemelor de actualitate, având ca obiect extrase din articole de presă, reportaje radiofonice sau televizate;
- Reproducerea (incluzând difuzarea și comunicarea către public) a unor fragmente scurte din conferințe, pledoarii sau alocuțiuni sau alte opere de același fel, exprimate în public.
În acest caz, condiția este ca utilizarea să aibă scopul informării privind actualitatea.
- Reproducerea (incluzând difuzarea sau comunicarea către public) a unor opere din cadrul informațiilor ce vizează evenimente de actualitate.
Această reproducere se va realiza numai în măsura justificată de scopul informației.
- Reproducerea (incluzând difuzarea sau comunicarea către public) a imaginii unei opere de artă plastică, fotografică, arhitectură, care este amplasată permanent în locuri publice.
Per a contrario, întâlnim cazul în care imaginea operei este subiectul principal al unei atare reproduceri, sub condiția utilizării în scopuri comerciale.
- Reprezentarea și executarea unei opere în cadrul activităților instituțiilor de învățământ.
Exploatarea trebuie să fie realizaă în mod exclusiv în scop specific. Ea trebuie să respecte condiția ca reprezentarea sau executarea să fie fără plată, întocmai ca accesul către public (a se vedea în acest sens Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, platformă online http://www.cdep.ro/).
Legea prevede necesitatea mențiunii sursei, cât și a autorului care apare pe lucrarea utilizată. În ceea ce privește operele de artă plastică sau arhitectură, se va specifica și locul unde se află exemplarul original.
Alte limite privind utilizarea anumitor opere ce poartă drepturi de autor sunt prevăzute în materie de legislație specială, iar conform art. 34 din Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, anumite acțiuni nu constituie o încălcare a dreptului de autor. Aceste din urmă acțiuni sunt prevăzute în cazuri concrete precum:
- Reproducerea unei opere fără consimțământul autorului pentru uz personal;
- Reproducerea unei opere fără consimțământului autorului pentru cercul formal al unei familii;
În aceste două cazuri, condiția este reprezentată de aducerea anterioară la cunoștință a operei. De asemenea, reproducerea trebuie să respecte exploatarea normală a operei. Fenomenul de reproducere a operei fără consimțământului autorului, atât pentru uz personal, cât și pentru cercul normal al unei familii, nu trebuie să atragă prejudicierea autorului sau a titularului drepturilor de exploatare.
În privința suporturilor privind realizarea anumitor înregistrări (fie sonore, fie audiovizuale), este necesară plata unei remunerații ce se va stabili potrivit dispozițiile legii speciale.
Respectarea anumitor limite privind utilizarea operelor ce poartă drepturi de autor este necesară într-o societate aflată în continuă evoluție. Ea este garanția respectării unei duble protecții a persoanelor: cele care utilizează operele ce poartă drepturi de autor pe de o parte și, pe de altă parte, conferă protecție atât operei purtătoare de drepturi de autor cât și autorului în sine.