Dreptul la viață privată capătă conotații din ce în ce mai importante într-o eră digitalizată care se bazează pe exploatarea datelor personale. Iar întrebarea esențială este: Cum ai putea fără viață privată să fii liber și egal?
Modalitatea în care noile tehnologii prelucrează datele personale ne pun viața privată la risc. Noile tehnologii prelucrează datele în modalități pe care nu ni le puteam imagina cu 20 de ani în urmă (cu excepția filmelor SF).
Dreptul la viață privată înseamnă să ai o opțiune – să ai o opțiune de a decide cui dezvălui informații personale, să ai o opțiune să stabilești limite, să ai o opțiune să limitezi cine are acces la datele privind sănătatea ta, la locurile pe care le vizitezi, la cercul de prieteni. Dreptul la viață privată îți permite să ai control asupra cine ești și asupra modalității în care interacționezi cu lumea din jurul tău.
Dreptul la viață privată îți permite să fii în siguranță împotriva abuzului nejustificat de putere – îți permite să controlezi ce dorești să se știe despre tine și îți oferă unelte de control împotriva celor care îți exploatează datele într-o manieră care te poate afecta.
Dreptul la viață privată îți permite să fii tu însuți – liber de a nu fi judecat pe nedrept. Dreptul la viață privată îți permite să gândești liber fără a fi discriminat, să fii autonom și să trăiești în demnitate.
Mai mult, dreptul la viață privată este un drept care te ajută să îți exerciți celelalte drepturi. Fără viață privată, celelalte drepturi și libertăți sunt în pericol.
Dreptul la viață privată contează pentru că…
…te asigură că drepturile și libertățile tale sunt protejate și respectate
Ca drepturile să fie respectate, trebuie să existe o ordine care să le protejeze.
…îți permite să creezi liber artă
Artiști, scriitori și alți creatori au dreptul de a-și expune lucrările în mod anonimizat pentru a-și face vocile auzite fără a fi judecați pentru creațiile lor.
…îți protejează dreptul la educație
Orice persoană are dreptul la un mediu educațional sigur, inclusivist și liber de orice exploatări. Orice persoană are dreptul la un mediu educațional care permite dezvoltarea și pregătirea indiferent de rasă, religie, etnie sau țară de origine.
…îți protejează dreptul la concediu
Orice angajat are dreptul la concediu plătit și dreptul de a nu fi deranjat în afara orelor de muncă atunci când își trăiește viața privată.
…îți protejează dreptul de a vota liber
Potrivit investigațiilor Cambridge Analytica a utilizat datele personale ale utilizatorilor de Facebook pentru a le manipula votul în situația Brexit și campanie electorală a lui Donald Trump.
…îți protejează proprietatea
Cum ar fi dacă toate credențialele de acces și alte informații confidențiale de acces în conturi ar ajunge la persoane rău-voitoare?
…îți protejează dreptul de a te mișca liber
Vrei să te deplasezi într-un anumit loc fără a da explicații cuiva? Cu tehnologiile de recunoaștere facială ar putea fi mai greu.
…limitează modalitatea în care datele pot fi utilizate împotriva ta
În situația unui litigiu civil/contravențional/penal, datele tale cu caracter personal pot fi folosite împotriva ta.
…îți protejeazi accesul la justiție
Majoritatea probelor care pot fi utilizate sunt astăzi în format electronic (fotografii, video-uri, screenshot-uri, documente pdf etc). În situația unei breșe de securitate care afectează integritatea acestor date, există riscul să nu te mai poți apăra eficient deoarece nu mai ai probele necesare.
…îți protejează viața
Victimele violenței domestice își schimbă adresa pentru a fi în siguranță și au dreptul ca această adresă să rămână confidențială și să nu fie aflată de agresori.
…îți protejează dreptul la demnitate
Orice persoană are dreptul la imagine și demnitate, inclusiv în mediul online.
…te protejează împotriva discriminării
Dacă se află anumite informații, persoanele pot fi discriminare pe criterii de opinii fizolofice, politice, confesiuni religioase, etnie, probleme de sănătate etc.
…îți protejează secretul corespondenței