Atât violul, cât și agresiunea sexuală sunt infracțiuni prevăzute și pedepsite de Codul Penal (art. 218 și art. 219 Cod Penal). Violul este definit de art. 218 Cod Penal ca „raportul sexual, actul sexual oral sau anal cu o persoană, săvârşit prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa sau profitând de această stare”. În schimb, agresiunea sexuală este definită de art. 219 Cod Penal ca „actul de natură sexuală, altul decât cele prevăzute în art. 218, cu o persoană, săvârşit prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra sau de a-şi exprima voinţa ori profitând de această stare”. Practic, violul presupune un raport sexual, un act sexual oral sau anal. Agresiunea sexuală reprezintă orice act de natură sexuală care nu presupune un raport sexual, un act sexual oral sau anal.
Pedeapsa de bază pentru viol este închisoarea de la 5 la 10 ani. Agresiunea sexuală este sancționată mai blând, cu închisoare de la 2 la 7 ani. Ambele infracțiuni sunt considerate mai grave și sunt sancționate mai aspru dacă:
a)victima se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului;
b)fapta a fost comisă de către un membru de familie sau de către o persoană care convieţuieşte cu victima;
c)victima este un minor;
d)fapta a fost comisă în scopul producerii de materiale pornografice;
e)fapta a avut ca urmare vătămarea corporală sau a pus în pericol viaţa victimei în orice alt mod;
f)fapta a fost săvârşită de două sau mai multe persoane împreună.
Ambele infracțiuni[1] se pedepsesc la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Cu alte cuvinte, pentru ca agresorul să fie tras la răspundere, persoana vătămată trebuie să depună o plângere penală în termen de 3 luni din ziua săvârșirii faptei.
Te-ar putea interesa și:
[1] În variantele de bază.