Ce sunt datele cu caracter personal?

Probabil ai aflat deja și nu îți vom spune nimic nou. Dar dacă vrei să știi mai multe îți vom explica mai jos ce sunt datele cu caracter personal.

În legislația actuală, Legea 677/2001, dar și potrivit Regulamentului (UE) 679/2016, datele cu caracter personal sunt definite drept „orice informaţii referitoare la o persoană fizică identificată sau identificabilă”.

ORICE informație. Domeniul este atât de vast încât nu va exista niciodată vreo lista exhaustivă a datelor cu caracter personal. Acestea includ numele, adresa de e-mail, datele biometrice (imagini faciale, amprente), CNP, locația unei persoane, ocupatia, sexul etc. Absolut orice informatie. În decembrie 2017, deși soluția era previzibilă, CJUE a statuat că foaia de examen a unui candidat se încadrează în noțiunea de „date cu caracter personal”.

Datele trebuie să se refere la persoanele fizice în viață. Regulamentul nu se aplică și datelor privitoare la persoanele decedate.

Potrivit art. 4 pct. 1 din Regulamentul (UE) 679/2016 „o persoană identificabilă este acea persoană care poate fi identificată, direct sau indirect, în mod particular
prin referire la un număr de identificare ori la unul sau la mai mulţi factori specifici identităţii sale fizice, fiziologice, psihice, economice, culturale sau sociale”

Situația datelor referitoare la persoane fizice identificate este clară (domiciliul angajatului X, CNP-ul clientului Y, e-mail-urile abonatilor X,Y,Z).

Ce se intampla, însă, dacă avem date care nu se refera la o persoana fizica deja identificată? Sunt ele date personale?

Pot fi. Daca exista mijloace care pot conduce catre identificarea persoanei. Aceste mijloace trebuie sa tina cont atat de tehnologia actuala, cât și de cea care va fi (în mod rezonabil) dezvoltată în viitor.

Identificarea persoanei se poate realiza prin nume. Însă, simplul fapt că nu știm numele unei persoane, nu înseamnă că aceasta nu poate fi identificată. Cei mai mulți dintre noi nu știm numele tuturor vecinilor, însă îi putem identifica. Pentru identificare, ne raportăm, potrivit Regulamentului la „un număr de identificare ori la unul sau la mai mulţi factori specifici identităţii sale fizice, fiziologice, psihice, economice, culturale sau sociale”

Cu alte cuvinte, daca avem o informatie care nu este atribuita unei persoanei, însă putem folosi informații suplimentare (prin orice mijloace) pentru a identifica persoana respectiva, vorbim de date cu caracter personal.

Exemplu oferit de ICO:

„Datele referitoare la salariile într-o companie nu sunt, în general, date cu caracter personal. Aceste date se pot regăsi, fără probleme, în anunțurile de recrutare. Însă, dacă într-o companie există un singur angajat pe un anumit post, salariul aferent acelui post este o informație cu caracter personal care se referă la singurul angajat care ocupa respectivul post. ”

Leave a Comment

Contacteaza-ne

Momentan nu suntem aici. Lasa-ne un mesaj si revenim curand :)

Not readable? Change text. captcha txt