Dacă am obținut un sfat juridic de la un avocat, pot fi obligat să plătesc onorariul ulterior?

Să presupunem că ai solicitat și că ai obținut un sfat juridic de la un avocat. Poate ai solicitat părerea unui avocat la o cină, la un eveniment formal sau informal, la o nuntă, la un botez sau chiar printr-un mesaj electronic. În urma solicitării, avocatul ți-a oferit sfatul juridic. Poți fi obligat să plătești ulterior pentru consultanța juridică oferită?

Răspunsul este DA. Chiar dacă nu a fost semnat un contract și chiar dacă sfatul nu a fost oferit într-un cadru profesional, legea consideră că este inechitabil ca o persoană să se îmbogățească în detrimentul alteia. Cu alte cuvinte, legea consideră că este nelegal ca o persoană să profite de altă persoană (e.g., de bunurile acesteia, de expertiza sau de cunoștințe). Instituția de care vorbesc poată denumirea de „îmbogățire fără justă cauză” și este reglementată în Codul Civil la art. 1345-1348. Prin „îmbogățire fără justă cauză” se înțelege și situația în care o parte a evitat o cheltuială[1]. În exemplul oferit anterior, îmbogățirea echivalează cu economisirea unei sume de bani care, în lipsa sfatului oferit, s-ar fi plătit unui alt avocat.

Această instituție devine aplicabilă în situațiile în care între părți nu a existat un contract care să prevadă obiectul serviciilor juridice și cuantumul onorariului. Așadar, dacă ai obținut un sfat juridic de la un avocat, poți fi obligat ulterior să plătești costul respectivei consultanțe juridice.

Extrapolând, la fel va fi situația și dacă a fost solicitat și obținut sfatul unui alt profesionist (contabil, antreprenor, expert tehnic, etc).

[1] Conform lagbd.org, link accesat 15.10.2022.



 

Image by Drazen Zigic on Freepik

ALTE ARTICOLE

Vrei să primești articolele noastre direct pe mail?

Abonează-te, e gratuit!