Av. Ruxandra Sava, CIPP/e
De aproximativ o săptămână circulă, pe majoritatea site-urilor, o știre falsă cu privire la faptul că GDPR nu se aplică șoferilor care pun camere CCTV în interiorul mașinilor. Știrea a pornit de la Avocatnet.ro și a fost preluată de zeci de site-uri de știri.
De ce este o știre falsă? Pentru că această știre contravine hotărârii Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în cauza Ryneš. Litigiul principal din această cauză viza un sistem de supraveghere video amplasat de familie Rynes sub ștreașina casei pentru protejarea proprietății. CJUE a fost de părere că legislația privind protecția datelor se aplică deoarece se supraveghează spațiul public (pct. 33 din hotărâre):
„În măsura în care o supraveghere video precum cea în discuție în litigiul principal se extinde, fie și parțial, la spațiul public și, în consecință, este îndreptată în afara sferei private a persoanei care efectuează prelucrarea datelor prin acest mijloc, aceasta nu poate fi considerată drept o activitate exclusiv „personală sau domestică” în sensul articolului 3 alineatul (2) a doua liniuță din Directiva 95/46”.
Această hotărâre are autoritate de lucru interpretat pentru toate instanțele și pentru toate instituțiile publice din UE.
În concluzie, dacă ai o cameră CCTV în mașină sau dorești să montezi una, trebuie să respecți legislația privind protecția datelor personale din Uniunea Europeană. Poți afla mai multe despre legislația privind protecția datelor
aici.