Prin decizia nr. 555/2021, Curtea de Apel Ploiești a obligat un angajator (o primărie) să plătească reclamantei daune morale de 30.000 lei pentru prejudiciul adus de actele și faptele de hărțuire morală exercitate de un primar asupra reclamantei.
Din probatoriul administrat, Curtea de Apel Ploiești a dedus faptul că, pe o perioadă de câțiva ani, reclamanta a fost victima unor fapte și acte repetate de violență psihologică. Angajata a fost obligată să își mute, în mod repetat și fără justificare, locul de muncă. Contrar studiilor și specializărilor sale, primarul i-a dat funcția de femeie de serviciu. Pentru faptul că a refuzat să semneze noua fișă de post, s-au iscat discuții contradictorii, totul culminând cu starea de rău a reclamantei care a fost dusă la spital. După ce s-a întors din concediul medical, în biroul reclamantei a fost instalată o aparatură de înregistrare. Instanța de judecată a mai constat și faptul că primarul i se adresa reclamantei cu apelativul „fă” , iar la solicitarea unor explicații i se răspundea : „sunt Primar și fac ce vreau eu dacă nu ai demnitatea să pleci singură din Primărie o să te determin eu, prin presiune asupra ta“.
Deși tribunalul acordase daune morale de 20.000 lei, Curtea de Apel Ploiești, observând gravitatea faptelor de hărțuire morală și a prejudiciilor aduse reclamantei, a majorat cuantumul daunelor morale la 30.000 lei.
În soluționarea cauzei, Curtea a subliniat importanța principiului demnității, securității și sănătății în muncă, prevăzut de art. art. 39 alin. 1 lit. e) și f) Codul muncii.