Înainte de a discuta despre cum poți înființa o firmă online, trebuie să lămurim noțiunea de „firmă”. Este foarte important să cunoașteți faptul că firma reprezintă modalitatea legală prin care dumneavoastră veți putea să desfășurați anumite activități ce au ca urmare obținerea unor foloase materiale, bănești. Desigur, există posibilitatea înființării unei persoane juridice ce nu are un scop lucrativ, precum asociațiile și fundațiile, însă și acestea trebuie să fie înregistrate legal.
Toate tipurile de persoane juridice, fie ele cu scop lucrativ sau fără scop lucrativ, societăți, grupuri de diverse interese, cooperative, sucursale, întreprinderi individuale (I.I.), întreprinderi familiale (I.F.), persoane fizice autorizate (PFA) sunt în egală măsură subiecte de drept fiscal, datorând statului impozitul pe profit (profitul poate fi obținut din donații, cotizații, contribuții, orice alt venit al firmei).
Așadar, dacă v-ați hotărât să înființați o firmă online, vă vom arăta care sunt pașii pe care trebuie să îi urmați pentru a o face online, fără a mai fi nevoie să vă deplasați, iar în cadrul acestora vom include și procedura inerentă.
Notă: Reține că pentru a putea înființa o firmă online, ai nevoie de o semnătură electronică. Dacă nu deții această semnătură semnătură electronică, poți apela la un avocat care să îți înființeze firma online.
Pași prealabili
Notă: Următorii pași sunt necesari creării societăţii în nume colectiv, în comandită simplă şi cu răspundere limitată. Vă aducem la cunoștință, totuși, că aceștia sunt asemănători pentru înființarea oricărui tip de firmă, cu mici diferențe în ceea ce privește tipul documentelor necesare.
1.Primul pas este să vă hotărâți asupra tipului de firmă pe care doriți să o înregistrați la Registrul Comerțului.
2.Pasul doi reprezintă alegerea denumirii firmei.
Trebuie să vă asigurați că îndepliniți normele legale în ceea ce privește acest pas deoarece există anumite exigențe privitoare la termenii care pot fi utilizați în compoziția numelui. Ca și titlu de exemplu, vă dăm termeniii „național”, „român”, „institut”, „academie”, și altele asemenea, care pot fi utilizate doar cu anumite condiții clar enumerate în H.G. nr. 1296/2004 pentru aprobarea NORMELOR METODOLOGICE din 13 august 2004 privind condiţiile şi procedura de eliberare a acordului scris pentru folosirea denumirii, prevăzut la art. 39 din Legea nr. 26/1990 privind registrul comerţului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
3. Verificați disponibilitatea denumirii firmei prin completarea unui formular pe site-ul ONRC. Trebuie să vă alegeți 3 denumiri și să le așezați în ordinea preferinței. În urma depunerii cererii, veți primi o dovadă privind disponibilitatea și rezervarea firmei. Dacă denumirea aleasă de dvs. este aprobată, atunci puteți trece la pasul următor.
Poți rezerva denumirea pe portalul ONRC, accesând secțiunea din partea stângă, „Verificare disponibilitate și rezervare denumire online”.
4. Alegeți sediul firmei și încheiați un contract de comodat sau un contract de închiriere.
5. Redactați actul constitutiv
Acesta include în mod obligatoriu denumirea și sediul firmei, forma juridică a firmei, durata de funcționare a firmei, obiectul de activitate( se include lista codurilor CAEN), capitalul social( valoarea min. ce poate fi aleasă este de 200 lei), finanțarea firmei, veniturile firmei, conducerea și administrarea firmei, controlul firmei, evidența economico-financiară a firmei, dizolvarea și lichidarea firmei, soluționarea diferendelor, forța majoră, dispoziții finale. Un model de act constitutiv pentru SRL se găsește aici.
6. Depunerea capitalului social la bancă și obținerea unei chitanțe doveditoare în acest sens.
7. Obțineți celelalte documente necesare (declarații, specimen de semnătură etc). Consultați în acest sens pagina ONRC.
Pași de realizat pentru a înființa o firmă online
Notă: asigurați-vă că aveți toate documentele necesare scanate individual, pagină cu pagină, salvate în PDF și semnate electronic utilizând o semnătură electronică.
Următorii pașii reprezintă completarea sau adăugarea online a documentelor necesare înregistrării firmei pe site-ul ONRC. Aceasta se face la rubrica „Servicii online PC”, secţiunea “Înregistrare în RC şi autorizare PJ”. (În cazul în care doriți înscrierea unei II/IF/PFA, alegeți secțiunea „Înregistrare în RC – PFA/II/IF”).
Menționăm că toate documentele depuse trebuie scanate individual, pagină cu pagină, semnate folosind semnătura electronică și salvate sub formă de PDF. Acestea vin în susținerea cererilor ce urmează a fi completate și vor fi încărcate în secțiunea documente.
De asemenea, taxele privind operațiunile de înregistrare pot fi plătite prin intermediul portalului cu cardul (dacă alegeți plata prin trezorerie, este necesar să trimiteți dovada efectuării ei). Valoarea acestora se regăsește pe site, secțiunea „Înmatriculari”.
În momentul în care veți începe înscrierea online, veți observa că există 9 rubrici ce trebuie completate.
Aveți grijă să selectați „Salvare pas intermediar” după fiecare operațiune, iar apoi alegeți „Pasul următor”. În acest fel toate informațiile se vor salva iar la finalul completării cererii, o veți putea vizualiza în „Cererile mele”. Tot aici urmează să vă fie trimise nota de calcul aferentă operațiunilor solicitate, precum și eventuale observații legate de acestea.
Dacă firma dumneavoastră a fost aprobată, atunci Registrul Comerțului vă va elibera actele constitutive ale acesteia în termen de aproximativ 2-3 zile. Actele sunt: rezoluția de înființare, certificatul de înregistrare, certificate constatatoare de autorizare.
În urma înregistrării la Registrul Comerțului, va fi necesar să vă înregistrați și în cadrul ANAF, astfel, veți completa și veți depune o declarație unică pe site-ul ANAF în termen de 30 de zile calendaristice de la data eliberării certificatului de înregistrare al firmei.
Autor Mihaela-Adriana Cursaru