Doi ani cu suspendare pentru citirea conversațiilor concubinei pe Facebook

Viața privată nu este ocrotită doar prin celebrul GDPR, ci și prin Codul Penal care incriminează o serie de infracțiuni ce aduc atingere vieții private, ca de exemplu accesul ilegal la un sistem informatic. 

Prin decizia penală nr. 258/A din 20 februarie 2018, Curtea de Apel București a condamnat un bărbat la doi ani cu suspendare pentru fapta accesa contul de Facebook al concubinei și a citi conversațiile acesteia cu ceilalți utilizatori ai platformei. Prima instanță (Tribunalul Călărași) îl condamnase la 2 ani cu executare. În speță, s-a reținut săvârșirea infracțiunii de acces ilegal la un sistem informatic și infracțiunea ar fi existat chiar dacă persoana vătămată era soție, fiică/fiu majoră/major (la minori discuția e mai amplă), angajată/angajat sau orice altă persoană fizică.

Potrivit Curții de apel, „Fapta inculpatului care, în mod repetat și în baza aceleiași rezoluțiuni infracționale, a accesat, fără acordul titularului de drept, contul de Facebook administrat de persoana vătămată, în scopul de a obține date referitoare la conversațiile purtate de aceasta cu alți utilizatori ai platformei, deschizând conținutul mai multor conversații tip corespondență electronică stocate în secțiunea de mesaje private a contului, întrunesc  întrunește elementele constitutive ale infracțiunii continuate de acces ilegal la un sistem informatic, prevăzută la art. 360 alin. (1), (2), (3) Cod Penal”. 

Sursa: V. Coman, Infracțiuni privind criminalitatea în cyberspațiu, Volumul I, Ed. Universul Juridic, București, 2020, p. 320-328


EVENIMENTE VIITOARE

ALTE ARTICOLE

Vrei să primești articolele noastre direct pe mail?

Abonează-te, e gratuit!