Nu există un termen-limită al consimțământului. În general, odată ce acesta este valabil, el nu are termen de expirare și datele pot fi prelucrate până când persoana își va retrage consimțământul.
Cu toate acestea, dacă consimțământul a fost dat în scopul unei campanii care a avut o scurtă perioadă, acesta nu este suficient pentru companii ulterioare odată ce campania inițială a încetat. De exemplu, consimțământul pentru mesaje despre un produs care va fi lansat nu este valabil pentru alte produse care vor fi lansate anul următor.
De asemenea, dacă un client și-a dat consimțământul odată ce s-a abonat la un serviciu, consimțământul va expira atunci când acesta va renunța la serviciu. Organizația nu ar trebui să se bazeze pe consimțământ pentru a recâștiga clientul.
GDPR obligă operatorii să se asigure că consimțământul poate fi retras la fel de ușor cum a fost dat, în orice moment și în mod gratuit, dar nu neapărat prin aceeași acțiune. Retragerea consimțământului nu trebuie să aducă prejudicii. Neîndeplinirea unui mecanism de retragere duce la eșecul validității acordului. În cazul retragerii, prelucrarea care a avut loc anterior rămâne legală, însă prelucrarea ulterioară trebuie să înceteze. Un nou consimțământ valabil este necesar.