Curtea de Justiție a Uniunii Europene a reținut în cauza C-161/17 Land Nordrhein-Westfalen contra Dirk Renckhoff, că, atunci când autorul a acceptat ca un anumit site web să îi publice o fotografie, alt site web trebuie să îi ceară consimțământul pentru a-i publica fotografia.
Curtea Federală de Justiție din Germania a soliciat CJUE să decidă dacă autorul unei fotografii, care în prealabil a autorizat publicarea acesteia pe un site web, poate să se opună publicării pe un alt site web pentru care nu și-a dat consimțământul, prin întrebarea preliminară: „Inserarea pe o pagină proprie de internet, liber accesibilă publicului general, a unei opere accesibile publicului general, cu autorizația titularului drepturilor de autor, pe o pagină de internet străină constituie o punere la dispoziția publicului în sensul articolului 3 alineatul (1) din Directiva 2001/29 atunci când opera a fost mai întâi copiată pe un server și de acolo a fost descărcată pe propria pagină de internet?”
S-a pus problema înțelegerii sintagmei „comunicare publică” atunci când autorul interzice publicarea operei sale, în raport cu obiectivele Directivei 2001/29 privind armonizarea anumitor aspecte ale dreptului de autor și drepturilor conexe în societatea informațională.
CJUE a răspuns că prin sintagma „comunicare publică” se înțelege publicarea pe un site a unei fotografii publicate în prealabil, fără vreo măsură de restricționare care să împiedice descărcarea sa și cu autorizația titularului dreptului de autor, pe un alt site internet. În speță, dreptul de autor al fotografului care în prealabil a consimțit la reproducerea operei sale pe un site werb, îi permite acestuia să se opună reproducerii pe un alt site pentru care nu și-a dat acordul.
CJUE a motivat decizia prin faptul că publicul site-ului pentru care autorul fotografiei nu și-a dat acordul în privința reproducerii operei, este diferit de site-ul pe care reproducerea a fost permisă de către acesta în prealabil. Pe scurt, autorul nu și-a dat acordul și pentru publicul celui de-al doilea site.
Este bine de știut că trebuie făcută o diferență între publicarea unei opere pe un site pentru care autorul nu și-a dat acordul și accesarea operei publicate cu acordul autorului, prin intermediul unui hyperlink de pe alt site web deoarece nu se mai pune problema punerii la dispoziție către un public nou și nu sunt încălcate drepturile de autor.