CJUE: Consumatorii au dreptul de a se retrage din abonamentele online gratuite inițial și prelungite ulterior cu plată doar o singură dată

În cauza C-565/22 (Sofatutor), prin hotărârea din 5 octombrie 2023, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a hotărât că dreptul consumatorului de a se retrage dintr-un abonament online inițial gratuit și prelungit automat prin plată este garantat o singură dată.

Litigiul principal a pornit în Austria a vizat o platformă online de e-learning, Sofatur. Platforma poate fi testată gratuit timp de 30 de zile de către utilizatori. După expirarea celor 30 de zile, abonamentul devine cu plată. Când un astfel de abonament este încheiat la distanță, platforma informează consumatorii despre dreptul de a se retrage din contract. Potrivit legislației drepturilor consumatorilor, dreptul de retragere înseamnă că persoanele care au calitatea de consumatori se pot răzgândi în privința contractelor pe care le-au încheiat într-un anumit termen și au dreptul să primească banii înapoi.

 

 

Implementează GDPR și evită amenzile! 

 

O asociație austriacă pentru protecția consumatorilor a considerat că consumatorul are dreptul de retragere nu doar la rezervarea unui abonament de încercare gratuit de 30 de zile, dar și atunci când acest abonament este convertit într-un abonament cu plată și de fiecare dată când este prelungit.

Curtea Supremă din Austria a sesizat CJUE să interpreteze legislația privind drepturile consumatorului și să ofere un răspuns clar în această privință.

Ce a decis CJUE?

CJUE a răspuns că, în privința abonamentul cu perioade gratuite de testare și care sunt prelungite automat dacă utilizatorul nu anulează abonamentul, dreptul consumatorului de a se retrage dintr-un contract la distanță este, în principiu, garantat doar o singură dată. Cu toate acestea, dacă consumatorul nu a informat într-un mod clar, comprehensibil și explicit, la încheierea abonamentului, că după perioada inițială gratuită va fi necesară plata pentru acel abonament, consumatorul trebuie să aibă un nou drept de retragere după ce expiră perioada inițială gratuită.

 

Te-ar putea interesa și: 

ALTE ARTICOLE

Vrei să primești articolele noastre direct pe mail?

Abonează-te, e gratuit!