Joi, 27 octombrie 2022, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a oferit mai multe indicații despre modalitatea în care persoanele fizice își pot șterge datele personale din cărțile de telefon online și listele de abonați. Hotărârea a fost dată în cauza C-129/21 (cauza Proximus NV).
Ce s-a întâmplat?
Litigiul principal s-a născut în Belgia. O persoană fizică a fost nemulțumită de faptul că datele sale de contact (numele, adresa și numărul de telefon) au fost publicate în mai multe registre de abonați. Datele sale de contact au fost publicate și pe internet. Această persoană fizică a depus o plângere împotriva unui furnizor de servicii de telecomunicații, Proximus. Plângerea a fost înregistrată la autoritatea de protecție a datelor din Belgia. Acesta s-a plâns de faptul că, deși a solicitat ca datele sale de contact să nu fie incluse în listele de abonați, numărul său de telefon apărea totuși în unele dintre aceste liste. Autoritatea a deschis o investigație împotriva operatorului Proximus. Ca urmare a investigației, autoritatea a amendat operatorul Proximus cu 20.000 euro pentru încălcarea mai multor dispoziții din Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR).
Proximus a contestat amenda în fața instanțelor din Belgia. Curtea de Apel din Bruxelles a trimis cauza la CJUE și a formulat mai multe întrebări preliminare privind interpretarea legislației privind protecția datelor.
Ce a decis CJUE?
Instanța europeană a explicat că abonații beneficiază de dreptul la ștergerea datelor. Acest drept este prevăzut la art. 17 din Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR). CJUE a explicat că abonații își pot șterge datele din listele și registrele de abonați prin formularea unei cereri de ștergere către operatorul care a construit sau a publicat respectiva listă de abonați. Mai mult, astfel cum explică CJUE, persoanele fizice își pot șterge datele de contact (telefon, e-mail, adresă, etc) și de pe internet. Operatorii telecom și alte entități implicate trebuie să șteargă datele personale de pe internet atunci când primesc o astfel de cerere de ștergere a datelor. În caz contrar, acești operatori pot fi sancționați contravențional.
Vrei să îți ștergi datele de pe internet? CONTACT: av.ruxandra.sava@gmail.com
Image by rawpixel.com on Freepik