Ceasurile inteligente pentru copii: care este impactul asupra vieții lor private?

Deseori prezentat drept o alternativă la smartphone-uri, ceasul conectat pentru copii se numără printre tendințele începutului anului școlar. 

Ceasurile inteligente pentru copii reprezintă aproape jumătate din piața mondială a ceasurilor conectate!

Ceasurile inteligente prezintă, în general, următoarele funcționalități:

  • comunicarea cu copilul (mesagerie, telefon), chiar primirea unui SMS, datorită unei cartele SIM integrate;
  • cunoașterea exactă a locației copilului, cu o alertă dacă acesta se îndepărtează de la drumul către școală sau de la o zonă determinată, grație unui dispozitiv de tip GPS;
  • măsurarea în timp real a sănătății copilului, grație unor senzori (ritm cardiac);
  • încurajarea copilului să facă sport, să facă mișcare, grație unui indicator (tracker) de activitate (număr de pași);
  • relaxarea copilului cu funcții de fotografiere, jocuri și aplicații (meteo).

Ce întrebări ar trebui să-și pună familia?

1.Analizați avantajele practice având în vedere riscurile în caz de abuz

Acest obiect conectat este deseori prezentat de producători ca un mijloc de a se asigura în timp real că copilul nu se găsește într-o situație anormală. Indicatorii fiziologici, sociali sau spațiali pe culoarea verde liniștesc părinții care, astfel, pot oferi mai multă autonomie copilului lor.

Însă utilizarea nerezonabilă a unui ceas conectat în cazul unui copil poate avea și consecințe nefaste, cum ar fi:

  • limitarea capacității sale de a învăța singur și de a analiza riscurile: de exemplu, anticiparea unui pericol în locul copilului dacă indicatorii sunt negativi;
  • interferența excesivă în intimitatea sa socială sau corporală: de exemplu, supravegherea modului în care copilul interacționează în recreație sau a modului în care se comportă în clasă sau în timpul unui examen;
  • afectarea raportului de încredere și a dialogului pe care le are cu părinții săi: de exemplu, generarea unui sentiment de supraveghere 24/24 care determină copilul să se autocenzureze;
  • asocierea protecției vieții sale private cu un sentiment de culpabilitate.

2. Adaptați-vă nevoile pentru a minimiza impactul asupra vieții private a copilului

Pentru a ține cont cel mai bine de impactul asupra vieții private a copilului, este necesară evaluarea funcționalităților propuse în funcție de nevoi și de riscuri:

  • Geolocalizarea în timp real este foarte invazivă și prezintă riscuri importante dacă persoane rău intenționate o deturnează. Astfel, este posibilă dezactivarea geolocalizării atunci când nu este utilă sau dorită? Un simplu ceas comunicant nu ar fi suficient?
  • Posibilitatea de a comunica direct cu copilul poate fi, de asemenea, deturnată de o terță persoană. Tipul de canal de comunicare propus răspunde nevoii garantând o securitate suficientă? Un simplu telefon nu este oare mai potrivit?
  • Dacă utilizarea este legată mai ales de activitatea sportivă, este oare necesară o comunicare la distanță în timp real? Un simplu „tracker de activitate” ar putea fi suficient?

Pe scurt, fiți atenți la ceasurile inteligente de tip „all-in-one” care colectează multe informații despre copii (și despre părinții lor) fără să răspundă în mod necesar la o nevoie reală.

3. Vorbiți cu copilul dumneavoastră de îndată ce viața sa privată este afectată

Potrivit unei recomandări din anul 2011, grupul CNIL-urilor de la nivel european a subliniat că „nu ar trebui niciodată să se întâmple ca, din motive de securitate, copiii să fie supuși unei supravegheri excesive care le limitează autonomia” și aceasta chiar din partea persoanelor din familia lor. De altfel, dacă părinții consideră că utilizarea unei astfel de aplicații este justificată în anumite circumstanțe, „copiii trebuie să fie informați în acest sens și trebuie să poată participa, dacă acest lucru este posibil în mod rezonabil, la decizia de a utiliza o astfel de aplicație”.

Ce să facem înainte de a cumpăra?

  • Informați-vă înainte de a cumpăra eventual un astfel de dispozitiv:
  • Manifestați neîncredere față de ceasurile ieftine! O jucărie conectată oferită la un preț scăzut poate afecta viața privată și propune soluții tehnice puțin sau necorespunzător securizate.
  • Citiți Politica de confidențialitate și Termenii și Condițiile. Condițiile de utilizare sunt în limba română și sunt inteligibile? Datele sunt reutilizate în alte scopuri sau sunt transmise partenerilor? Datele sunt stocate în Europa sau într-o țară terță unde protecția datelor nu este la fel de bine garantată? ? Există date sau o adresă de contact a producătorului pentru a vă exercita  drepturile privind datele cu caracter personal?
  • Securitatea înainte de toate! Putem să controlăm datele colectate, să dezactivăm anumite funcții, cum ar fi geolocalizarea? Putem să protejăm accesul la aparat și la serviciile asociate (aplicație de mobil, site web) folosind o parolă puternică sau un mod de autentificare suplimentar?

În caz de dubiu, preferați o achiziție fizică la comercianții specializați care pot să vă dea posibilitatea să testați ceasurile inteligente și vă pot oferi sfaturi tehnice. De asemenea, consultați standurile de încercare propuse de asociațiile de consumatori, comentariile utilizatorilor de internet din magazinele de aplicații și, în general, forumurile de utilizatori.

Sursa CNIL

 

Te-ar putea interesa și:

ALTE ARTICOLE

Vrei să primești articolele noastre direct pe mail?

Abonează-te, e gratuit!