Un contract de factoring este o formă de finanțare care vă permite să încasați banii din facturi anticipat, înainte ca facturile să ajungă la termen. Practic, un contract de factoring este o tranzacție financiară prin care o afacere „vinde” creanțele neîncasate la un preț mai mic către o bancă sau o instituție financiară nebancară pentru a obține o finanțare imediată[1]. Cu alte cuvinte, printr-un contract de factoring, antreprenorii nu mai trebuie să aștepte scadența unei facturi, ci pot încasa mai rapid banii din creanțe de la o bancă.
Un contract de factoring se încheie între o întreprindere și o instituție de credit sau o instituție financiară nebancară. Prin intermediul acestui contract, întreprinderea cedează băncii sau instituției financiare nebancare creanțele născute din vânzarea de bunuri sau de servicii, la un preț mai mic decât valoarea nominală a creanței[2]. În concret, întreprinderea cedează băncii sau instituției financiare nebancare creanțele cu scadență viitoare și obține, în schimb, o finanțare imediată[3].
Exemplu: ABC SRL este o fabrică de țiglă ceramică. ABC SRL livrează marfă către o serie de distribuitori, iar termenul de plată al facturilor este de 90 de zile. Prin încheierea unui contract de factoring, ABC SRL va „vinde” către o bancă creanțele sale la un preț nominal mai mic pentru a avea acces mai rapid la fonduri.
Deși acest contract nu este lipsit de riscuri, avantajele sale sunt motivul pentru care multiple afaceri apelează la acest instrument financiar. Principalul avantaj este accesul imediat la fonduri. Alte avantaje sunt reducerea costurilor administrative cu încasarea creanțelor și, în funcție de clauzele contractului de factoring, chiar limitarea riscului de neplată în cazul insolvenței clienților dumneavoastră.
Sfat: Înainte de a încheia contractul de factoring, citiți cu atenție clauzele prin transferul riscului de neplată. Înainte de a semna un astfel de contract, trebuie să fiți sigur că banca sau instituția financiară nebancară va suporta riscul neplății facturilor, iar nu dumneavoastră.
Referințe:
[1] Conform Wikipedia.
[2] E. Veress, Drept civil. Teoria generală a obligațiilor, Ediția 5, Ed. C. H. Beck, București, 2020, p. 270.
[3] Ibidem.