Metaversul este o tehnologie a viitorului, o osmoză între real și digital. Azi experimentăm două realități: realitatea fizică și realitatea virtuală. Realitatea fizică este formată din locuri, lucruri și persoane reale. Este real tot ce aparține de spațiul fizic: membrii familiei, prietenii, concertele, un răsărit de soare, un cățel vesel, un brad de crăciun. Realitatea virtuală conține locuri, lucruri și „persoane” digitale: un întâlnire pe Zoom, un concert virtual, un apus de soare surprins într-o imagine pe Instagram, selfie-uri cu filtre de înfrumusețare, bunuri digitale precum cărți electronice, NFT-uri, imagini cu elefanți din Africa etc.
Elefantul din cameră… Ce este metaversul?
În ajunul lui 2022, realitatea virtuală este un spațiu digital în care ne desfășurăm viața de zi cu zi, un spațiu digital unde muncim, încheiem contracte, plătim facturi, vorbim cu prietenii, privim filme, jucăm jocuri. Trimitem felicitări online și cadouri virtuale, și, în concret, suntem la un click distanță de orice ne dorim.
Uneori, realitatea reală și cea digitală se întrepătrund, de exemplu atunci când comandăm produse online și ele ajung acasă, în spațiul fizic. Însă, de cele mai multe, cele două realități sunt separate. Accesarea realității virtuale este întotdeauna o alegere, o acțiune conștientă. Noi decidem dacă deschidem Gmail pentru a citi mesajele, dacă ne postăm gândurile pe Facebook sau dacă participăm la o întâlnire pe Zoom. Spațiul virtual nu există fără noi. Noi dăm viață spațiului virtual prin datele pe care le transmitem către spațiul virtual sau prin conținutul pe care îl creăm (imagini, articole, postări, mesaje etc).
Cu alte cuvinte, azi, realitatea virtuală există doar ca o anexă a realității fizice. În schimb, viitorul promite o simbioză între realitatea fizică și realitatea virtuală, un nou „spațiu” format din osmoza dintre real și digital. Acest nou spațiu este cunoscut ca „metavers”. Termenul „metavers” își are originea în romanul SF „Snow Cash” al autorului american Neal Stephenson , fiind un cuvânt format din alăturarea lui „meta” și „univers”. În acest roman, metaversul este prezentat ca un spațiu virtual masiv unde utilizatorii interacționează prin avataruri digitale aflate în simbioză cu persoanele reale[1].
A deține, crea sau personaliza un avatar nu este nimic nou. Avatarurile exsită de mult timp pe internet și în jocuri, având scopuri diverse precum menținerea anonimatului, amuzament, mister etc. Avatarul din Metavers este evoluat, fiind o reprezentare digitală a unui om, ce cuprinde comportamentul său online și interacțiunile cu alți utilizatori. Alți termeni folosiți pentru avatar sunt personalitate digitală, geamăn digital sau profil virtual. Acest geamăn digital din spațiul virtual influențează și este influențat reciproc de utilizatorul uman[2]. În metavers, orice schimbare în spațiul virtual sau în spațiul fizic poate produce schimbări în celălalt spațiu. În mod similar, orice schimbare a avatarului sau a utilizatorului uman poate produce schimbări celuilalt. De exemplu, într-un articol, se explică modul în care funcționează prototipul unei „chirurgii remote” unde un pacient deține un geamăn digital, iar operația chirurgicală desfășurată virtual de către medici pe geamănul digital, este reprodusă, în realitatea fizică, de către roboți[3].
Cum va fi posibilă teleportarea digitală?
Simbioza dintre real și digital este doar o față a metaversului, cunoscută drept realitate mixată (mixed reality – MR)[4]. Metaversul are mai multe fețe. Zuckerberg a explicat că metaversul înseamnă a putea efectiv să pătrunzi în realitatea digitală, în loc să o privești printr-un ecran[5]. În teorie, metaversul conține și posibilitatea de a ne teleporta digital avatarurile, de exemplu, într-un video pe Youtube, se arată cum avatarul digital al unei femei se poate teleporta, în spațiu, la un concert în cealaltă parte a globului. Teleportarea digitală s-ar putea realiza atât în spațiu, cât și în timp. De exemplu, metaversul ne-ar putea permite teleportarea avatarurilor digitale în trecut, prin participarea la un eveniment trecut ce a fost înregistrat și stocat într-un spațiu virtual. În teorie, metaversul ne-ar putea permite să participăm din nou la evenimente înregistrate virtual din trecut (e.g., nunți), în loc să le privim pe un ecran, așa cum facem astăzi.
Care este legătura cu inteligența artificială?
Un alt aspect al metaversului este posibilitatea ca avatarul să devină autonom, să învețe și să evolueze singur, cu absența intervenției umane sau cu o minimă intervenție. De exemplu, geamănul digital ar putea fi programat să răspundă la mailuri sau să participe la întâlniri, în timp ce persoana reală se află la cumpărături sau pe o plajă în Tenerife.
Autor: Ruxandra SAVA
[1] Sursa.
[2] Sursa.
[3] Sursa.
[4] Sursa.
[5] Sursa.