În ședința din data de 18 mai 2022, judecătorii de la Curtea Constituțională a României („CCR”) au constatat că prevederea legală care obligă furnizorii de servicii de găzduire electronică cu resurse IP (printre care și servicii ca Facebook, Whatsapp, TikTok) să colaboreze cu organele de aplicare a legii și cu serviciile secrete este, în principiu, constituțională. Singura prevedere care a fost declarată neconstituțională a fost cea privind reținerea datelor de trafic și localizare. Restul prevederilor din art. 10 ind. 2 privind OUG nr. 111/2011 au fost considerate ca fiind constituționale.
Potrivit CCR, furnizorii de servicii de găzduire electronică cu resurse IP (printre care și servicii ca Facebook, Whatsapp, TikTok) au obligația de a permite organelor de aplicare a legii și serviciilor secrete interceptarea legală a comunicațiilor pe durata și în condițiile Codului de Procedură Penală și a Legii speciale privind securitatea națională. Mai mult, furnizorii de servicii de găzduire electronică cu resurse IP au obligația să acorde, la solicitarea organelor autorizate, conținutul criptat al comunicațiilor în condițiile Codului de Procedură Penală și a Legii speciale privind securitatea națională. În plus, furnizorii de servicii de găzduire electronică cu resurse IP au obligația și să permită accesul la propriile sisteme informatice, în vederea copierii sau extragerii exclusiv a datelor care fac obiectul actelor de autorizare dispuse în conformitate cu dispozițiile Codului de Procedură Penală și a Legii speciale privind securitatea națională.
Singura prevedere care a fost declarată neconstituțională de către CCR a fost cea privind reținerea datelor de transfer, de localizare și a altor date de către furnizorii de servicii de găzduire electronică cu resurse IP. Această prevedere a fost declarată neconstituțională deoarece în România nu există lege privind reținerea datelor, iar o astfel de reținere poate afecta în mod semnificativ dreptul la viață privată și dreptul la protecția datelor cu caracter personal ale persoanelor fizice.
Cu toate acestea, potrivit deciziei CCR, furnizorii de servicii de găzduire electronică cu resurse IP (printre care și servicii ca Facebook, Whatsapp, TikTok) vor fi obligați să colaboreze cu organele de aplicare a legii și ofițerii de informații în condițiile Codului de Procedură Penală și a Legii speciale privind securitatea națională.
Acești furnizori vor trebui să permită organelor statului român să intercepteze conversațiile, să transmită conținutul criptat al conversațiilor sau să permită accesul la sisteme informatice în vederea copierii sau extragerii datelor.