Situația ne arată că oamenii sunt obișnuiți să cheltuie și să arunce bănuții pe lucruri care nu constituie nevoi, ci simple dorințe sau mofturi de moment, care ulterior vor trece, iar banii vor fi irosiți pe lucruri care nu vor ajuta sau nu constituie necesitate pentru dezvoltarea personală sau profesională a oamenilor.
În ceea ce privește acest aspect este important de remarcat faptul că este necesar ca oamenii să aibă persoane alături de care consideră că poate să își ia deciziile importante, împreună cu membrii familiei sale.
Ce înseamnă să îți gestionezi bănuții?
Să începem cu o definiție regăsită și cunoscută a acestui termen. Astfel, banii reprezintă modalitatea de a dobândi anumite obiecte și de a accesa anumite servicii care ne ajută la a ne îndeplini anumite nevoi sau dorințe pentru a ne ajuta să creștem din punct de vedere personal și profesional.
Atunci când discutăm despre acest aspect al gestiona corect banii. În situația în care abordăm aceste aspecte, trebuie să punem corect întrebările care ne ghidează în luarea deciziilor pe toate planurile, în special pe partea economică și financiară.
Cele două întrebări care ajută pe partea emoțională sunt:
– “ Ce am nevoie?” și
– “ Ce imi doresc?”.
Aceste întrebări sunt primordiale pentru a vedea ce taler cântărește mai greu și care ne ajută să luăm toate deciziile în funcție ce ne definesc modul de acțiune. Este foarte important să înțelegem diferența dintre nevoi și dorințe. Permanent, mergem pe ideea că atunci când ne gândim că vrem să cumpărăm un lucru sau să accesăm un serviciu, este necesitate, când, de fapt, el se înscrie pe lista dorințelor .
De asemenea, când vorbim despre obiective, trebuie să avem grijă să le clasificăm pe acestea în două mari categorii: obiective mici( pe termen scurt) și obiective mari( pe termen lung). Dacă ar fi să dăm exemple din fiecare categorie am putea spune că ele sunt după cum urmează:
– Din categoria obiectivelor mici putem aminti: achiziționarea unei mașini, unei biciclete etc
– Din categoria obiectivelor mari, putem să amintim: achiziționarea unei locuințe, susținerea copilului și așa mai departe.
Este important să conștientizăm aceste diferențe pentru că în acest fel știm cum să ne descurcăm pe termen lung și ce pași să facem din timp pentru a ne asigura că putem să susținem acești pași măreți pe care dorim să îi atingem.
Ideea de economisire oferă frisoane tuturor persoanelor pentru că se gândesc că ar trebui să investească în aceste economii sume mari de bani, ceea ce, de fapt, nu este adevărat. Fiecare este liber să economisească cât dorește, cât poate, cât consideră că este necesar fără a îi pune presiune pe bugetul propriu. Există multe probleme și soluții multe,însă greu de văzut sau de aplicat pentru rezolvarea acestora.
Experții financiari, printre care și Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, sfătuiește oamenii să economisească.
Economia se modifică permanent, datorită/ din cauza inflației, deoarece aceasta afectează valoarea banilor . Doar opriți-vă un moment și gândiți-vă ce faceați cu o suma de bani acum 10 ani, ce faceți acum cu aceeași suma și încercați să vă gândiți ce veți face fix cu aceeași suma de bani peste 10 ani. Exact, valoarea lor diferă, astfel că este greu de anticipat ce se va întampla cu banii noștrii.
De asemenea, este important să găsim soluții cu ajutorul cărora să putem preveni risipirea excesivă sau inoportună a banilor noștrii.
S-au identificat mai multe soluții la această problemă a economisirii. Haideți să vă dau exemple de probleme care împiedică societatea, în majoritatea ei, să se gândească la această idee de economisire: prima ar fi faptul ca majoritatea oamenilor trăiesc lunar pe datorie, în ideea în care banii pe care îi au sunt insuficienți pentru a acoperi tot ceea ce au nevoie lunar sau, o altă problemă identificată este aceea că, așa cum suntem obișnuiți , sperăm, ne mințim lunar că vom cheltui mai puțin, sperând că la final de lună să ne rămână bani pe care să-i punem “de-o parte pentru zile negre”. S-a dovedit că acest lucru este bazat pe speculă, dorință și doar atât, pentru că, în realitate, nu se întâmplă deloc așa. Ei bine, acum ar fi un moment bun, să citim ceea ce ne-au sfătuit experții financiari de-a lungul timpului și anume:
1. SĂ NE FACEM UN BUGET LUNAR ȘI SĂ ÎNCERCĂM SĂ NU ÎL DEPĂȘIM, IAR DACĂ O FACEM, SUMA CU CARE DEPĂȘIM, SĂ O SCĂDEM DIN BUGETUL LUNII URMĂTOARE
2. SĂ NE PLĂTIM PE NOI PRIMII.
3. FAIMOASA METODĂ “ PUȘCULIȚA”
Cum să punem în aplicare aceste soluții? Este simplu.
Este necesar să ne gândim că facem tot posibilul să punem deoparte o zecime din bugetul nostru pentru a face în asa fel încât să ne plătim pentru activitatea noastră zilnică.
Așa cum spunea și personajul principal din cartea “ Cel mai bogat om din Babilon”, averea se construiește în timp, învățând secretul principal poți ajunge într-adevăr să ai o sumă de bani impresionantă.
Știu că pare greu, dar nu este imposibil, mai ales dacă pui în balanță costurile și beneficiile, vei putea decide singur.
Țineți minte următorul citat:
“EXISTĂ O MIE DE MODURI DE A PIERDE BANII ȘI DOAR DOUĂ DE A ÎI FACE: FIE TU LUCREZI PENTRU EI, FIE EI LUCREAZĂ PENTRU TINE.”
Tu în ce situație ești? În ce situație ai vrea să te regăsești?
TU CE VREI? VREI SĂ DEVII CEL MAI BOGAT OM DIN SOCIETATEA ACTUALĂ? DACĂ DA, DE CÂND ȘI CUM AI DE GÂND SĂ APLICI “SECRETUL ECONOMISIRII”?
Autor Andreea Lisita