LegalUp: Bună, Adelin. Mulțumim pentru oportunitatea de a acorda un interviu pentru publicația LegalUp.ro. Ce părere ai despre impactul COVID-19 asupra avocaturii? Încotro ne îndreptăm?
Adelin David: Bună. Mulțumesc și eu pentru această invitație. După cum observăm cu toții, pandemia generată de COVID-19 are un impact major la nivelul întregii societăți, avocatura nefiind o zonă ferită de aceasta. Suspendarea sau chiar încetarea activității multor societăți, acordarea șomajului tehnic salariaților, aplicarea restricțiilor prin ordonanțe militare, toate acestea ne-au afectat și nouă activitatea, confruntându-ne atât cu o modificare a activității prin prisma cererilor pe care le primim de la clienții noștri, cât și cu o scădere a volumului de muncă, cauzată atât de suspendarea, în mare măsură, a activității instanțelor de judecată, cât și de reținerea pe care o au clienții, având în vedere situația economică dificilă prin care trec. Am încredere însă că odată cu trecerea situației de criză, lucrurile vor intra în normalitate, însă o normalitate puțin schimbată de experiența cu pandemia COVID-19. Cred că după această perioadă de pauză, în care am păstrat distanța față de familie, prieteni, clienți, cu toții avem nevoie să ne întoarcem la activitățile cu care suntem obișnuiți, fie că vorbim de muncă, fie de obiceiurile noastre din timpul liber. Odată cu societatea și avocatura are parte de un nou restart.
LegalUp: Observăm că o parte din procese s-au mutat în mediul online. Ce părere ai despre această mișcare? Care ar fi pericolele digitalizării?
Adelin David: Mutarea anumitor categorii de procese în mediul online este nu doar benefică, ci absolut necesară. Fiind unul dintre pilonii statului de drept, actul de justiție nu poate fi oprit indiferent de gravitatea situației de criză prin care trece țara noastră. Prin urmare, desfășurarea ședinței de judecată prin videoconferință, mai ales în situații excepționale precum pandemia COVID-19, ar putea reprezenta o alternativă la justiția clasică, fără însă a o înlocui după încetarea acestei stări. Cred că această măsură este una temporară și care a urmărit, în principal, prioritizarea sănătății participanților la actul de justiție și continuarea activității instanțelor de judecată.
În plus, digitalizarea în domeniul justiției are implicații benefice actului de jusție, dovada fiind faptul că pentru aplicarea anumitor măsuri nici nu a fost necesară modificarea legislației întrucât aceasta conținea deja prevederile necesare, dar care nu erau puse în aplicare. Un exemplu în acest sens este citarea prin mijloace electronice, care deși era o opțiune prevăzută de lege anterior apariției acestei crize, aceasta nu era folosită de instanțele de judecată.
În ceea ce privește pericolele pe care le-ar prezenta digitalizarea, nu cred că măsurile luate în domeniul justiției, cel puțin cele luate până în acest moment, ar prezenta pericole majore. Fac această afirmație pentru că nu sunt de părere că justiția clasică din sălile de judecată va fi înlocuită de ședințele de judecată prin videoconferință. Cu toate acestea, în privința desfășurării ședințelor de judecată online, ne putem întreba în ce măsură sunt respectate principiul publicității și principiul solemnității ședințelor de judecată.
LegalUp: Crezi că procesele online vor continua și după ce pandemia se sfârșește sau este doar o soluție temporară?
Adelin David: Așa cum menționam mai sus, sunt de părere că soluția mutării proceselor în mediul online este o soluție temporară, generată de pandemia cu COVID-19. Cu toate acestea, pentru anumite situații excepționale, ședinețele de judecată ar putea fi desfășurate online pentru buna desfășurare a justiției.
LegalUp: Care sunt, din punctul tău de vedere, cele mai mari obstacole pe care le întâmpină un avocat în criza economică și socială COVID-19?
Adelin David: Unul dintre cele mai mari obstacole pe care le întâmpină un avocat în aceasta criză economică este faptul că nu poate „ajunge” la client. Nu mă refer aici la întâlnirile fizice dintre client și avocat, ci la faptul că această pandemie a afectat grav situația economică atât a persoanelor fizice, cât și a persoanelor juridice, acestea fiind retincente în a apela la serviciile juridice din motive economice. Cred că acesta este unul dintre cele mai mari obstacole pe care le înfruntăm în această perioadă pentru că, mai ales în acest context al schimbărilor legislative, ne dorim să venim în ajutorul clienților noștri pentru a-i putea sprijini.
De asemenea, alte obstacole sunt cele generate de reducerea activității instanțelor de judecată și, prin urmare, cele cauzate de reducerea activității noastre, dar pe care suntem obligați să o continuăm.
LegalUp: Crezi că această situație prezintă oportunități pentru avocatură? Dacă da, care ar fi acelea?
Adelin David: Situația generată de pandemia COVID-19 prezintă oportunități pentru avocatură, dacă suntem suficient de optimiști să le vedem.
Astfel, dacă ne gândim din perspectiva îmbunatățirii modului de comunicare dintre instanțe și avocați, măsurile de digitalizare despre care am discutat anterior, pot fi privite ca o oportunitate de care trebui să profităm și pe care trebuie să o susținem și după încetarea acestei situații de criză.
De asemenea, din perspectiva relațiilor cu clienții, o oportunitate constă în capacitatea noastră de a ne adapta la nevoile acestora, având în vedere faptul că schimbările legislative bruște, care uneori sunt lacunare ori dificil de interpretat și aplicat, pot conduce la multe conflicte atât între autorități și persoanele fizice sau juridice, cât și între aceste din urmă.
LegalUp: Care este părerea ta despre indemnizația oferită de stat avocaților aflați în dificultate?
Adelin David: Această măsură este foarte bună și vine în sprijinul nostru pentru a ne putea continua activitatea. Și noi, ca și celalate categorii de actori economici am fost afectați de efectele acestei pandemii.
LegalUp: Un mesaj pentru confrați.
Adelin David: Le doresc, în primul rând, tuturor multă sănătate și sper să ne întâlnim cât mai curând pe holurile instanțelor de judecată.
Adelin David este avocat pledant in cadrul Baroului Bucuresti din anul 2008 si unul dintre cei doi avocati fondatori coordonatori ai Stanculescu David si Asociatii. Expertiza sa in litigiile comerciale si in materie penala este deosebit de apreciata, având, de asemenea, o vasta experienta in ceea ce priveste litigiile civile si procedura colectiva a insolventei.
LegalUp.ro este o publicație independentă. LegalUp.ro nu își asumă niciun fel de răspundere pentru opiniile exprimate de profesioniștii intervievați. LegalUp.ro încurajează dreptul la exprimare al oricărui avocat înscris în Tabloul Avocaților cu respectarea standardelor unei exprimări elegante în mediul online, cu respectarea confraternității și a respectului reciproc între avocați și cu respectarea prevederilor Legii nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat și Statutul profesiei de avocat. Dacă dorești să exprimi o opinie față de subiectele de mai sus, ne poți scrie la adresa ruxandra.sava@legalup.ro.