Avocata Ruxandra SAVA: „Am testat ChatGPT. Nu e mai inteligent ca mine, dar e mai rapid. Iar ăsta e un avantaj”

Avocata Ruxandra SAVA, pe Facebook: „În ultimele două săptămâni, am testat ChatGPT pe domeniul meu de expertiză: protecția datelor și dreptul digital. Practic, i-am pus întrebări complexe, de nișă. Cu cât întrebările sunt mai specifice, cu atât răspunsurile sunt mai clare, mai specifice și mai corecte. Deși nu e mai inteligent ca mine, gândește mai repede. Iar aici e un avantaj atât pentru mine, cât și pentru alți specialiști în drept. Cercetarea juridică devine mai simplă: acum nu mai folosim doar inteligența noastră, cunoștințele și alte resurse (cărți, articole, legi, jurisprudență), ci și un creier artificial care generează, în câteva secunde, răspunsuri multiple și soluții la care nu ai fi ajuns atât de repede. Cu IA-ul, devenim super(avocați), super(juriști) sau super(cercetători în drept) pentru că ne folosim de inteligența noastră umană pentru a construi întrebări pentru IA, pentru a selecta ideile și conținutul care contează și pentru a corecta/remedia erorile efectuate de IA.
Prima dată când l-am folosit mi s-a părut idiot și l-am abandonat. Însă m-am întors la el, am învățat să îl folosesc și am remarcat că dacă are input-ul potrivit, poate fi și deștept.
L-am testat, însă nu l-am folosit în activitatea mea deoarece există probleme etice. Etica în cercetare ne obligă să furnizăm sursa pentru orice „idee”. Dacă nu facem asta, se consideră plagiat. Practic, dacă preluăm o idee de la ChatGPT și o integrăm într-un articol științific, nu este suficient să indicăm sursa (ChatGPT) deoarece nu știm dacă ChatGPT a furnizat un răspuns original sau a furnizat o idee a unui autor care a fost deja publicată. Cel mai adesea, răspunsurile furnizate de ChatGPT sunt preluate din articole de pe internet sau din baze de date științifice. Iar aici e o problemă. Atât pe zona de plagiat, cât și pe zona de copyright.
UE își propune să rezolve această problemă și să impună sistemelor IA de tip generativ (ca ChatGPT) obligația de a indica sursa informației atunci când respectiva informație face obiectul unui drept de autor. Aceasta obligație (și multe altele) vor fi impuse prin Actul privind Inteligența Artificială care se preconizează că va fi adoptat la finalul anului și că va avea o perioadă de tranziție de 2-3 ani.
Însă, atât timp cât nu avem legislație, rămânem cu probleme etice și legale. Voi ați testat ChatGPT? Dacă da, cum? Și la ce concluzii ați ajuns?”

 

 

 

 

Te-ar putea interesa și: 

ALTE ARTICOLE

Vrei să primești articolele noastre direct pe mail?

Abonează-te, e gratuit!