L-am testat, însă nu l-am folosit în activitatea mea deoarece există probleme etice. Etica în cercetare ne obligă să furnizăm sursa pentru orice „idee”. Dacă nu facem asta, se consideră plagiat. Practic, dacă preluăm o idee de la ChatGPT și o integrăm într-un articol științific, nu este suficient să indicăm sursa (ChatGPT) deoarece nu știm dacă ChatGPT a furnizat un răspuns original sau a furnizat o idee a unui autor care a fost deja publicată. Cel mai adesea, răspunsurile furnizate de ChatGPT sunt preluate din articole de pe internet sau din baze de date științifice. Iar aici e o problemă. Atât pe zona de plagiat, cât și pe zona de copyright.
UE își propune să rezolve această problemă și să impună sistemelor IA de tip generativ (ca ChatGPT) obligația de a indica sursa informației atunci când respectiva informație face obiectul unui drept de autor. Aceasta obligație (și multe altele) vor fi impuse prin Actul privind Inteligența Artificială care se preconizează că va fi adoptat la finalul anului și că va avea o perioadă de tranziție de 2-3 ani.
Însă, atât timp cât nu avem legislație, rămânem cu probleme etice și legale. Voi ați testat ChatGPT? Dacă da, cum? Și la ce concluzii ați ajuns?”