Avocata Generală CJUE: Legislația anti-discriminare protejează nu doar salariații, ci și liber-profesioniștii sau întreprinderile

În cauza C-356/21, J.K., Avocata Generală explică faptul că legislația europeană anti-discriminare (Directiva nr. 78/2000) protejează nu doar salariații, ci și liber-profesioniștii. Litigiul principal din Polonia viza discriminarea pe motive de orientare sexuală a unui lucrător nesalarizat. Lucrătorul nesalarizat avea încheiat un contract de prestări servicii de editare cu un post de televiziune. În decembrie 2017, el și partenerul său au publicat pe Youtube un videoclip al unei piese muzicale de Crăciun prin care se urmărea promovarea toleranței față de cuplurile de același sex. La scurt timp după publicarea acestui videoclip, postul de televiziune l-a informat pe lucrător că a încetat contractul său în curs și că nu va mai fi încheiat un nou contract.

Deși în speță nu era vorba de un contract de muncă, ci de un contract de tipul „prestări servicii”, Avocata Generală Ćapeta este de părere că legislația UE anti-discriminare nu se limitează la a proteja doar salariații, ci și liber-profesioniștii și, în anumite situații, chiar și întreprinderile. Potrivit Avocatei Generale, protecția oferită de legislația anti-discriminare nu ține cont de forma juridică sub care este prestată munca, putând include și întreprinderile, atunci când titularul întreprinderii își pune la dispoziție munca personală.

Image by Freepik
ALTE ARTICOLE

Vrei să primești articolele noastre direct pe mail?

Abonează-te, e gratuit!