Av. Roxana Constantinescu: Sănătatea publică sau viața privată? Trebuie să alegem?
Av. Roxana Constantinescu, Baroul Cluj

Coliziunea dintre aceste două valori din ultima perioadă împarte opinii și ralieri asupra termoscanării. Sunt îngrijorătoare afirmațiile din spațiul public venite din partea autorităților care bagatelizează de fapt protecția datelor cu caracter personal prin afirmații de genul „când ți se ia temperatura,  nu ți se ia și CNP-ul” nu fac decât să arate cunoștințele puține în această materie. Termoscanarea, dar chiar și măsurarea temperaturii în prezența supravegherii CCTV constituie date cu caracter personal așa cum s-a arătat în acest articol.

Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor a subliniat că „Chiar și în aceste perioade excepționale” fiecare operator trebuie să se asigure că datele cu caracter personal sunt protejate și că prelucrarea legală a datelor cu caracter personal trebuie să fie garantată. Toate prelucrările trebuie să fie în interesul public și trebuie să fie proporționale cu scopul legitim urmărit. În plus, se aplică în continuare principiile generale privind prelucrarea datelor, inclusiv transparența, cu excepția cazurilor în care este necesar și proporțional din motive de securitate națională.
Ipoteza periculoasă din perspectiva vieții private este răspunsul excesiv, disproporționat din partea autorităților ca reacție la pandemie. E într-adevăr necesară termoscanarea? E în unele locuri mai necesară decât în altele? Și da, trebuie să avem răspunsuri a priori implementării la aceste întrebări fiindcă asta înseamnă să respecți principiile prelucrării de date cu caracter personal. Unele state au evidențiat clar că puterile de prelucrare a datelor cu caracter personal chiar și ca răspuns la focar nu ar trebui să fie nelimitate. Autoritățile pentru protecția datelor din Irlanda, Franța și Argentina au lansat toate declarații în sensul că autoritățile de sănătate publică au dreptul să colecteze și să prelucreze date medicale/despre sănătate fără consimțământul persoanei vizate, dar au declarat că orice măsuri luate trebuie să fie necesare și proporționale și nu trebuie să depășească managementul de expunere suspectă la virus.

Se pare că noul coronavirus are și va continua să aibă o relație interesantă cu legislația globală privind protecția datelor și dreptul la viață privată. Deși încă nu pare că persoanele vizate ridică provocări la răspunsurile guvernamentale, este important de menționat că mulți autorități de reglementare, în special în Europa, reiterează necesitatea de a ține cont de protecția datelor atunci când iau în considerare răspunsurile la această pandemie și când praful crizei actuale se ridică, impactul asupra protecției datelor și a vieții private poate fi o consecință interesantă și nedorită a măsurilor luate în prezent.

În loc de concluzie, arătarea cu degetul către cei care au instinctul de a refuza termoscanarea/luarea temperaturii nu trebuie să fie un prilej de stigmatizare și aruncare cu lozinci ieftine, ci aceste măsuri trebuie să fie cel puțin un prilej pentru toți de cunoaștere și educare în domeniul protecției datelor cu caracter personal.

 

EVENIMENTE VIITOARE

ALTE ARTICOLE

Vrei să primești articolele noastre direct pe mail?

Abonează-te, e gratuit!