Auzim tot mai des, în ultima perioadă, despre o categorie de bunuri digitale, NFT-uri sau non-fungible tokens. Ce sunt aceste NFT-uri și de ce reprezintă o afacere atât de profitabilă? Redacția LegalUp.ro a intrat în legătură cu Rebecca-Georgia DUNCA, avocat cu experiență în domeniul proprietății intelectuale, pasionată de dreptul tehnologiei informaţiilor şi noilor tehnologii, inclusiv blockchain.
Întrebată ce înseamnă un NFT, av. Rebecca-Georgia DUNCA a explicat:
„Anul 2021 a fost marcat de popularizarea unei tehnologii disruptive pentru ecosistemul artistic. În același mod în care criptomonedele au bulversat piețele financiare, piața de NFT-uri se află în prezent în plină expansiune, marcată de tranzacții cu sume amețitoare. De ceva timp, NFT-urile sunt omniprezente. În presă, în contextul unor noi proiecte, se pare că toată lumea are acest cuvânt pe buze. Ce se ascunde însă cu adevărat în spatele termenului ,,NFT”? Ce sunt de fapt NFT-urile, acele certificate digitale care pot valora o avere? Ce aport aduc NFT-urile într-un univers al criptomonedelor? Îmi propun în continuare să schițez câteva idei pentru a putea înțelege și descifra împreună fenomenul NFT.
După cum sugerează și denumirea de ,,jeton nefungibil” (din Engleză, acronimul NFT=non-fungible token), un NFT poate fi definit ca unitate de date sau token, înregistrat pe un blockchain care certifică faptul că un activ virtual este unic, nu poate fi interșanjabil și, prin urmare, el este nefungibil. Datorită garanțiilor de fiabilitate oferite de blockchain, cumpărătorul unui NFT deține un certificat de autenticitate care stabilește unicitatea activului atașat acestuia. Aceste jetoane pot fi utilizate pentru a reprezenta o varietate de conținut digital, cum ar fi, de pildă, fotografii, videoclipuri, fișiere audio sau orice alt tip de fișier digital.
Cele patru caracteristici ale NFT-urilor sunt: Transparența, Imutabilitatea, Descentralizarea și Securitatea.[1]
NFT-urile facilitează astfel vânzarea operelor de artă digitală ca titluri de proprietate digitală unice, infailibile și care nu sunt interșanjabile. Cu alte cuvinte, NFT-urile sunt active digitale unice care pot fi cumpărate și vândute ca orice alt activ. Pe de altă parte, NFT-urile pot fi considerate unități monetare particulare, egale și identice. Acestea pot fi similare cu banii reali. Totodată, aceste jetoane pot fi evaluate ca certificate de proprietate și autenticitate, pentru active virtuale sau fizice.
Pe scurt, NFT-urile pot fi utilizate pentru a dovedi proprietatea unui activ fizic sau virtual și autenticitatea acestuia.[2] Acest lucru înseamnă că, odată cu apariția NFT-urilor, asistăm la consacrarea în premieră a unei modalități de a separa ,,proprietarul” unei opere de artă digitală de cineva care doar salvase o copie a acesteia pe propriul desktop. Nu întâmplător se poate spune că ,,un NFT trebuie gândit ca act digital de proprietate combinat cu un certificat digital de autenticitate”[3]. Deoarece proprietatea asupra unui NFT este ușor de certificat și de transferat, le putem folosi pentru a crea piețe pentru o varietate de bunuri diferite.
Programabilitatea blockchain-urilor antrenează posibilitatea ca NFT-urile să nu confere doar un fel de ,,acte” digitale proprietarilor care dețin asemenea ,,jetoane nefungibile”, ci acestea să fie înzestrate în plus cu caracteristici care să le permită să își extindă scopul în timp sau chiar să ofere o utilitate directă deținătorilor lor, facilitând inerent crearea de piețe în jurul unor noi tipuri de tranzacții, cu produse ce nu puteau fi cumpărate și vândute înainte, – sau permiterea unor tranzacții în moduri inovatoare, mai eficiente și valoroase.[4]
În acest sens, NFT-urile pot funcționa ca niște carduri de membru sau bilete, oferind acces la evenimente, mărfuri exclusive și reduceri speciale – precum și asemenea unei chei digitale pentru spații online în care deținătorii pot interacționa între ei. Mai mult decât atât, deoarece blockchain-ul este public, este posibil chiar să se trimită produse suplimentare, direct, oricui deține un anumit token. Toate acestea le oferă deținătorilor de NFT-uri un conținut valoric care excede simpla proprietate – și oferă creatorilor de artă digitală un vector pentru a construi o comunitate foarte implicată în jurul brandurilor lor. De pildă, echipele de creatori de operă de artă digitală acordă uneori jetoane suplimentare deținătorilor de NFT-uri, în moduri care extind ecosistemul produsului: proprietarii unuei anumite capre NFT, de exemplu, au putut recent să revendice gratuit un pui de capră NFT, care oferă beneficii dincolo de jetonul original; deținătorii unui anumit urs NFT a primit între timp miere[5]…J
Iată cum programabilitatea NFT-urilor este susceptibilă să sprijine noi modele de afaceri și de profit! In concreto, când vine vorba despre un NFT – acest ,,obiect” digital a cărui proprietate poate fi urmărită – vorbim despre un contract, a cărui arhitectură și clauze (să le numim simplificat: reguli) sunt definite de un cod informatic, ce are la bază un obiect virtual sau real. Aceste reguli pot de fapt limita numărul de exemplare disponibile pentru vânzare, pot autoriza o ,,reeditare” sau pot organiza un sistem de redevențe care să permită autorului original al unei opere de artă digitală să fie remunerat pentru fiecare tranzacție[6].
Pentru a conchide într-o notă provocatoare această incursiune în metafizica NFT-urilor: ce sunt totuși NFT-urile? (din punct de vedere juridic…) Sunt OZN-uri juridice?! În mod cert, o definiție juridică a NFT-urilor nu există până în prezent, din cauza naturii sale hibride, aflată la intersecția mai multor concepte juridice distincte. Dat fiind însă faptul că, pe zi ce trece, se ivesc în practică situații ori problematici importante care încurajează atașarea NFT-urilor la o anumită categorie juridică pentru a putea determina regimul juridic al acestora[7], ar trebui să începem să ne dedicăm în continuare clarificării contururilor acestui regim, punând accentul, în principal, pe: calificarea NFT-urilor din perspectivă fiscală, pe de o parte, respectiv din punct de vedere al dreptului de proprietate intelectuală, pe de altă parte. Ceea ce poate constitui, desigur, prilej pentru o analiză viitoare…Bun venit în viitorul Dreptului NFT-urilor!”
Rebecca-Georgia DUNCA este Avocat în Baroul București, oferind consultanță juridică unei clientele cu expunere internațională. Rebecca este totodată absolventă a Universităţii Sorbona din Paris, cu un Masterat Profesional în Dreptul Internaţional şi European al Afacerilor şi licenţiată în Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. A participat la diverse programe de formare juridică profesională și academică (stagii, conferințe), în case de avocatură și universități din Italia, Franța, Regatul Unit, Turcia, Ungaria, Elveția, manifestând o vădită predilecţie pentru domeniul proprietăţii intelectuale şi pentru cel al dreptului tehnologiei informaţiilor şi noilor tehnologii (exemplu: tehnologia blockchain).
Referințe:
[1] Que sont les NFT, ces certificats numériques qui peuvent valoir une fortune?, Sursa: Tv5Monde – https://information.tv5monde.com/info/que-sont-les-nft-ces-certificats-numeriques-qui-peuvent-valoir-une-fortune-432946 [Accesat la data de 07.02.2022, ora 12:45].
[2] Qu’est-ce qu’un NFT, Sursa: LeFrenchGuy – https://lefrenchguy.fr/quapportent-les-nfts-a-lunivers-des-crypto-monnaies/ [Accesat la data de 07.02.2022, ora 11:59].
[3] Ce este un NFT și la ce-ar putea fi util, Sursa: NWRADU un blog de Radu Dumitru – https://www.nwradu.ro/2021/03/ce-este-nft-util/ [Accesat la data de 02.02.2022, ora 14:16].
[4] Steve Kaczynski, Scott Duke Kominers, How NFTs Create Value, Sursa: Harvard Business Review – Technology And Analytics – https://hbr.org/2021/11/how-nfts-create-value [Accesat la data de de 07.02.2022, ora 13:04].
[5] Idem.
[6] 4 questions pour comprendre et décrypter le phénomène NFT, Sursa: Maddyness – https://www.maddyness.com/2021/12/21/nft-4-questions-comprendre-phenonmene/ [Accesat la data de 07.02.2022, ora 13:10].
[7] LE DROIT DU NFT: LES ENJEUX JURIDIQUES D’UN ENCADREMENT LÉGAL DES NFTS., Sursa: Village de la Justice – https://www.village-justice.com/articles/droit-nft-les-enjeux-juridiques-encadrement-legal-des-nfts,41526.html?utm_source=backend_blog&utm_medium=RSS&utm_campaign=RSS [Accesat la data de 07.02.2022, 13:55].