Ar trebui lupii reintroduși în habitatele din România? În ultimii zeci de ani, lupii au fost exterminați masiv din România prin vânătoare, otrăvire, defrișări sau urbanizare. Însă cum natura are întotdeauna puterea de a-și restabili propriul echilibru, azi observăm că „prădătorul” s-a întors sub forma șacalului. Șacalul sau coiotul ar prezenta, în viziunea unora, aceleași probleme ca lupul, cea mai importantă fiind atacul asupra animalelor din gospodării. La această problemă, răspunsul este același ca în trecut: uciderea în masă a șacalilor.
După ce lupii au dispărut din multe locuri din România, locul lor a fost luat de către șacali. De exemplu, lupul a dispărut din Munții Măcinului din Dobrogea în 1980 și, în prezent, această zonă (Munții Măcinului) este populată de haite de șacali. În trecut, oamenii au ucis și exterminat lupii. Azi, ucid și extermină șacalii.
Dar este uciderea în masă a lupilor sau a altor prădători cea mai bună abordare? Nu cumva vor exista consecințe negative pe termen mediu și lung? Dacă privim în trecut, observăm că uciderea și exterminarea în masă a lupilor a avut numeroase efecte negative asupra mediului. De exemplu, un efect al exterminării lupilor a fost suprapopularea altor specii. Odată ce un prădător a dispărut sau și-a redus prezența din habitate, alți prădători s-au putut înmulți din rațiuni de teritoriu liber sau din scăderea competiției pentru hrană. De exemplu, urșii s-au înmulțit foarte mult în România în ultimii ani. Fără lupi, unele specii pot deveni dominante, suprimând alte specii și reducând biodiversitatea generală.
Dar întrebarea pe care mi-am adresat-o a fost următoarea: dacă în trecut uciderea lupilor a avut efecte negative asupra mediului, nu cumva și uciderea șacalilor va avea efecte negative? Răspunsul este da. Conform studiilor, șacalii contribuie la menținerea sănătății populațiilor de animale mici, cum ar fi rozătoarele și alte mamifere mici, precum și păsări, reptile și insecte. Prin vânarea acestor specii, șacalii ajută la prevenirea suprapopulării și a impactului negativ pe care o populație prea mare de pradă îl poate avea asupra vegetației și a altor structuri ale ecosistemului. În zonele unde șacalii au devenit prădători dominanți în absența lupilor, ei pot ajuta la menținerea unui echilibru al speciilor prădătoare. Fără șacali, alte prădătoare mai mici ar putea deveni prea abundente, ceea ce ar putea duce la alte dezechilibre ecologice. În cele din urmă, dezechilibrele ecologice ne afectează sănătatea pentru că mâncăm alimente toxice și bem apă poluată. Așadar, prădătorii (e.g., șacalii, lupii) protejează nu doar ecosistemele ci și sănătatea umană. Fiecare specie depinde de altă specie ca să supraviețuiască.
Nu spun că șacalii nu sunt periculoși sau că nu aduc pagube. Sunt conștientă că oamenii se simt amenințați și că ar trebui găsită o soluție. Dar, în egală măsură, sunt conștientă și că exterminarea în masă ar avea efecte negative asupra mediului și, în cele din urmă, asupra sănătății umane.
Desigur că reintroducerea lupilor în habitate ar reduce problema șacalilor și ar diminua alte dezechilibre cauzate de exterminarea acestora. Probabil pentru restabilirea echilibrului ecologic, lupii ar trebui reintroduși în ecosisteme. În Munții Măcinului se încearcă un proiect de acest fel, însă mulți oameni se opun pentru că se tem de lupi. Însă, în realitate, oamenii și lupii au coexistat ca prădători vreme de sute de mii de ani, iar atacurile lupului asupra omului au fost foarte rare. Între timp, lupul s-a mai și domesticit locuind pe lângă om și a devenit cel mai bun prieten al lui. Ursul, un prădător chiar mai feroce decât lupul, domină habitatele din România. E periculos să mergi la o plimbare prin Apuseni sau Bucegi singur sau în grup mic.
Cred că lecția pe care trebuie să o învățăm noi azi este cum să ne folosim inteligența (fie naturală, fie artificială) pentru a găsi soluții să coexistăm cu natura sălbatică, fără a o distruge. Sigur că am vrea să credem să totul ne aparține, că putem și ar trebui să dominăm, să controlăm și să distrugem. Dar, în acest război, natura sălbatică va câștiga întotdeauna și noi vom pierde.
Practic, dacă ucizi prădătorul (fie lup, fie șacal), celelalte specii de erbivore se înmulțesc, ceea ce are ca efect degradarea vegetației și eroziunea solului. Aceste schimbări afectează calitatea apei deoarece sedimentele și poluanții nu sunt filtrați înainte de a ajunge în cursurile de apă. Cu alte cuvinte, dacă elimini prădătorul, bei apă poluată și mori (sau mori mai devreme decât ar trebui).
Ar avea reintroducerea lupului în habitate un efect pozitiv asupra sănătății umane? Da, ar avea. Prin controlul natural al populațiilor de erbivore, lupii previn suprapășunatul, ceea ce conduce către o calitate mai bună a apei. Apele mai curate reduc riscul de boli pentru oameni și animale. Așadar, reintroducerea lupilor contribuie indirect la un mediu mai sănătos pentru oameni și la o mai bună calitate a vieții.
Ai fi de acord cu reintroducerea progresivă și controlată lupilor în habitatele din România? Dacă nu, de ce? Dacă da, cum crezi că ar putea fi lupii reintroduși în habitate într-un mod controlat și sigur?