Aplicațiile COVID-19, brățările electronice sau ambele? Cât de periculoase sunt aceste tehnologii?
M-am apucat să studiez ca să vă răspund la curiozități. Frumos, documentat, din surse de încredere și cu ajutorul colegei Maria Enescu, care studiază Data Law la Bruxelles.
Probabil lucrarea noastră va fi publicată la jumătatea săptămânii următoare, însă, până atunci las câteva informații pentru a înțelege contextul.
Numeroase aplicații COVID-19 au fost deja dezvoltate și propuse spre utilizare cu suportul guvernelor în anumite teritorii și jurisdicții.
În Asia, se colectează un volum mare de date sensibile, iar viața privată este în pericol. În Europa, se pare că legislația este suficient de puternică (GDPR și e-Privacy) și se va merge pe prelucrarea unor date minime și anonimizate pentru a se diminua riscurile. Dar riscurile continuă să existe. Din punctul nostru de vedere, prelucrarea datelor, chiar dacă sunt anonimizate, prezintă în continuare riscuri, deoarece așa cum a subliniat EDPB , nicio tehnică de anonimizare nu este complet sigură, procesul putând fi inversat, iar persoana fizică poate fi identificată.
📲În Europa, Comitetul European pentru Protecția Datelor (EDPB) și Comisia Europeană au tras semnale de alarmă cu privire la riscurile asociate utilizării acestor aplicații și au lansat două ghiduri orientative care ar trebui urmate în procesul de dezvoltare al aplicațiilor.
📲În România nu există niciun punct de vedere oficial cu privire la lansarea unor astfel de aplicații, însă în luna aprilie în România, Orange, Telekom și Vodafone și alți operatori de telefonie mobile au acceptat să furnizeze informații legate de localizarea utilizatorilor către autorități.
📲În SUA, Apple și Google au anunțat la mijlocul lui mai faptul că vor îmbunătăți procesele de colectare ale datelor de localizare prin Bluetooth astfel încât să protejeze viața privată. Procesul dezvoltat de Apple și Google nu ar utiliza date de localizare și alte date cu caracter personal. Dacă telefoanele sunt apropiate unele de altele, telefoanele ar interacționa prin identificatori anonimi Bluetooth, iar procesul ar dura doar 15 minute astfel încât nu ar exista o urmărire ulterioară.
În timp ce o parte dintre specialiștii în domeniul privacy sunt sceptici cu privire la utilizarea datelor de către Apple și Google, aceștia din urmă spun că tehnologia va fi dezactivată atunci când nu este necesară.
📲Italia, a doua cea mai afectată țară de pandemia COVID-19, plănuiește să lanseze o aplicație de urmărire și localizare în parteneriat cu un start-up din Milano, Bending Spoons.
Comentariu personal: În măsura în care se vor realiza transferuri de date între guvern și acest start-up, riscurile la adresa confidențialității datelor sunt mari.
📲Franța introduce la 11 mai spre testare aplicația StopCOVID, care va colecta date bluetooth, iar nu date de localizare.
📲Coreea de Sud are deja două aplicații: Corona 100m și Corona Map. Corona 100m este o aplicație care avertizează utilizatorii dacă urmează să se apropie de o persoană infectată pe o rază de 100m. Aplicația a avut peste un milion de descărcări și utilizează o serie de date, printre care: locație, vârstă, sex, naționalitate, istoric medical. Cea de-a doua aplicație, Corona Map arată o hartă a persoanelor infectate, astfel încât utilizatorii să evite acele locații.
📲În Singapore există o aplicație voluntară de urmărire a contactelor, TraceTogether. Când utilizatorul utilizează aplicația, se colectează numărul de telefon și un ID anonim. Potrivit surselor, nu ar fi colectate date privind locația, ci doar semnale Bluetooth între telefoanele apropiate pe baza unor identificatori criptați anonimi. Cum nicio tehnică de criptare sau de anonimizare nu este complet sigură, accesul guvernului din Singapore la cheia de decriptare poate prezenta riscuri la adresa vieții private.
📲În India, a fost lansată o aplicație care a fost instalată de peste 50 de milioane de utilizatori în 13 zile. Aplicația prelucrează semnale bluetooth, date de geo-localizare, numele, date nașterii și informații sensibile biometrice. Absența unei legislații în protecția datelor în India înseamnă riscuri mari pentru viața privată și mulți utilizatori din India sunt îngrijorați de acest aspect.
📲În Israel există aplicația HaMagen care compară datele de localizare ale utilizatorilor cu bazele de date ale Ministerului Sănătății. Aplicația este voluntară, dar există riscuri asociate cu hacking-ul bazei de date și dezvăluirea neautorizată a datelor de localizare.
📲În Hong Kong, cei plasați în carantină sunt obligați să descarce și să utilizeze aplicația StayHomeSafe și să poarte brățara de localizare conectată la aplicație. În timp ce alte aplicații se focusează spre a limita interacțiunile, această aplicație se focusează spre limitarea mișcării.
Va urma 🙂
O parte din aplicații funcționează conform imaginii de mai jos: