LegalUp.ro: Bună, Alexandru. Mulțumim pentru oportunitatea de a acorda un interviu pentru publicația LegalUp.ro. Ce părere ai despre impactul COVID-19 asupra avocaturii? Încotro ne îndreptăm?
Alexandru Păun: Ziua bună și salutări LegalUp.ro, colegelor și colegilor avocați! Mutumesc pentru ocazia de a imi exprima gandurile in mod deschis, LegalUp.ro ! Profesia de avocat, cea mai vitregită profesie juridică în perioada 1995-prezent, a fost profund afectată de noile coduri a căror viziune a fost una ce a marginalizat avocatul și dreptul la apărare însuși fie prin concepție, fie prin defectuoasa aplicare. Apoi, inceputul acestui an marcat de greva magistraților, elegant denumită protest, a paralizat total avocații litiganți printre care mă număr. Peste aceste cauze ce au afectat profund profesia, situația COVID-19 va distruge probabil o componentă a profesiei, dau exemplu Franța unde situația este similară și un procent de aproape 30% dintre avocați declară că se vor reorienta profesional. Cum statistic 60% dintre avocații români sunt dependenți de încasările lunare, nu pot caracteriza decât ca fiind dezastruoasă situația prezentă.
LegalUp.ro: Observăm că o parte din procese s-au mutat în mediul online. Ce părere ai despre această mișcare? Care ar fi pericolele digitalizării?
Alexandru Păun: Mutarea on-line a activității este una din alternativele de supraviețuire a profesiei de avocat, dar din păcate într-un stat analfabet la digitalizare, activitățile on-line oferă un câmp relativ redus de activități, majoritatea colegilor fiind total nemulțumiți de funcționalitatea platformelor on-line și dau drept exemplu platforma Registrului Comerțului. Lipsește total un departament de susținere al Barourilor sau al UNBR care să vină în sprijinul dezvoltării activităților avocațiale on-line, iar inițiativele slabe cum ar fi oferta privind semnătura electronică sunt inadecvate și tardive, incompatibile cu dorința de a crește adaptabilitatea activitatii profesiei la noul context. Principalul pericol al digitalizării rămâne atitudinea rigida a funcționarilor, magistraților și grefierilor care, din cauza proastei organizări și insuficientei finanțări, nu văd altceva decât un volum de muncă excesiv pentru care “vinovați” sunt avocații. Pericolele digitalizării sunt multe și cred că a le ilustra detaliat ar ocupa un spațiu enorm, dar enumăr riscurile privind confidențialitatea, în contextul utilizării unor platforme ce includ tradiționalul spyware sau colectarea de date personale, dispariția contradictorialității, a publicității, ceea ce lasa loc unor conduite discreționare deja existente în litigiile derulate în fața instanțelor de judecată. Cu titlu de exemplu, din moment ce conținutul informațional într-un dialog față către față este transmis în proporție de 70% non verbal, cuvintele rostite având o pondere net inferioară chiar în raport de tonul vocii, mimică, gestică, mutarea unui litigiu on-line este echivalentul unei proceduri scrise, în realitate.Desigur, procedurile eminamente scrise, administrative, sunt deplin compatibile cu derularea on-line așadar pretabile la “digitalizare”.
LegalUp.ro: Crezi că procesele online vor continua și după ce pandemia se sfârșește sau este doar o soluție temporară?
Alexandru Păun: Din păcate da, deoarece din practică știm că orice face viața mai ușoară dăinuie. Cred că avocatura ar trebui să combată generalizarea mutării litigiilor on-line, prin stabilirea unor condiții în care consimțământul calificat al părților (după consultarea unui avocat) să fie prima condiție, iar obiectul cauzelor să fie restrâns la maxim în sfera cauzelor de importanță mică și în care procedura orală (audiere de martori, interogatoriu, dezbaterea unor aspecte complexe de drept) joacă un rol minimal. Viziunea mea personală, care coincide sau nu cu a colegilor litiganți, este că tendința magistraților, procurorilor, grefierilor sau a oricăror participanți la actul de justiție, este de a restrânge în timp și spațiu, actul avocațial, considerându-l superfluu și din motive ce privesc în cea mai mare măsură gestionarea inadecvată a activității de catre ei insisi. În esență, cu mici excepții unde activitatea on-line este binevenită, la acest moment dar cu datele reale ale sistemului judiciar o consider o eroare capitală, care ar suprima funcția principală a sistemului judiciar, aceea de judecată.
LegalUp.ro: Care sunt, din punctul tău de vedere, cele mai mari obstacole pe care le întâmpină un avocat în criza economică și socială COVID-19?
Alexandru Păun: Le enumăr pe cele mai vizibile și dureroase: dispariția aproape totală a clientelei care nu are acces în masă la mediul on-line, lipsa câștigurilor adecvate din profesie, transferarea obligațiilor statului în patrimoniul avocaților (mănuși, dezinfectant, obligarea continuării activității sub sancțiunea excluderii din profesie, onorarii inadecvate pentru avocații din oficiu carte primesc onorariile după intervale neverosimile de timp), Problemele avocaturii sunt mai profunde și cronice, aș vorbi cu drag despre asta oricând. Așa cum dreptul de proprietate a “beneficiat” de un timp îndelungat în tranziția constituțională de la ocrotire la garantare, dreptul la apărare a fost sabotat permanent de către legiuitor și alte corpuri profesionale. Temerea mea este că putem asista la dispariția acestui drept, caracterizat expresis verbis, la cel mai înalt nivel, ca fiind un lux pe care nu ni-l permitem!
LegalUp.ro: Crezi că această situație prezintă oportunități pentru avocatură? Dacă da, care ar fi acelea?
Alexandru Păun: Oportunitățile avocaților sunt aceleași pe care Umanitatea le are în ansamblul ei, pentru că avocații sunt în primul rând Oameni. Timp de reflecție, regândirea activității profesionale și armonizarea acesteia cu viața personală, gândirea out of the box în lipsa oricăror soluții și cea mai mare speranță a mea este revenirea la solidaritatea corpului profesional. Îmi doresc sincer să depășim etapa imaturității și dihoniei dirijate și să trecem în etapa solidară în care vom acționa uniți și atenți luptând pentru drepturile noastre, care în realitate sunt Drepturile Omului.
LegalUp.ro: Cât de importante sunt azi cuvinte precum „concurență loială”, „solidaritate” și „confraternitate”?
Alexandru Păun: Astăzi, ca întotdeauna, sunt cele mai importante. Îmi doresc sincer să devină premisa principală a activității și din propria experiență știu că o profesie deliberat slabă, ne-a expus în fața organelor statului dar și în fața conducerii profesiei care, din păcate, în pofida modernismului de fațadă acționează și gândește încă medieval. Dau exemplu ortodoxia care a fost coloana vertebrala milenară a Statului Român modern, prin aceasta supraviețuind însăși ființa națională în ciuda realităților istorice și geopolitice potrivnice noua. Avocații vor supraviețui și vor deveni cu adevărat avocați, numai prin solidaritate, confraternitate și loialitate, unii față de alții și fiecare față de el însuși!În acest scop, am realizat pagina de facebook avocați pentru avocați, astfel încât colegii care pot să ajute să o facă, iar cei care au nevoie de ajutor să îl ceară. Nu putem pretinde ajutorul altora dacă mai întâi nu ne ajutăm noi înșine.
LegalUp.ro: Care este părerea ta despre indemnizația oferită de stat avocaților aflați în dificultate?
Alexandru Păun: Am fost unul dintre criticii inițiativei, critica mea vizând propaganda agresivă în mediul on-line asa cum a fost derulată de promotorii acestei măsuri, a căror atitudine a iritat corpul profesional. Din păcate, masa profesională eligibilă este mică la final deși anvelopa bugetară raportată la 20.000 de avocați era nesemnificativă, avocatul și drepturile omului fiind esența unui stat de drept, prin comparație de exemplu cu eforturile financiare dedicate funcționarilor publici. Merită aprecierea noastră și recunoașterea, cei ce au depus eforturi reale în acest sens, ajutorul oricât de mic fiind binevenit pentru cei aflați în dificultate, dar îmi doresc ca la final să ni se comunice efectul măsurii și cuantumul real acordat, ca să observăm beneficiul real adus profesiei. Fapte, nu vorbe. Sper ca în viitor, acest mic ajutor de stat, practicat mult mai consistent în alte state (de exemplu Italia) să nu reprezinte un cal troian față de profesie și CAA.
LegalUp.ro: Un mesaj pentru confrați.
Alexandru Păun: Mai devreme sau mai târziu, pașii noștri ajung in sala celor pierduți din Palatul Justiției, așa că cel mai important este să ne zâmbim unii altora, să ne sprijinim unii pe alții cu sinceritate și să ne iubim noi avocații, fiindcă altcineva, tradițional, nu ne va iubi. Singurătatea acestei profesii de cursă lungă poate fi învinsă prin confraternitate! Să ne vedem sănătoși în sălile de judecată!
Alexandru Păun este avocat în Baroul București. El poate fi contactat aici.
LegalUp.ro este o publicație independentă. LegalUp.ro nu își asumă niciun fel de răspundere pentru opiniile exprimate de profesioniștii intervievați. LegalUp.ro încurajează dreptul la exprimare al oricărui avocat înscris în
Tabloul Avocaților cu respectarea standardelor unei exprimări elegante în mediul online, cu respectarea confraternității și a respectului reciproc între avocați și cu respectarea prevederilor Legii nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat și Statutul profesiei de avocat. Dacă dorești să exprimi o opinie față de subiectele de mai sus, ne poți scrie la adresa
ruxandra.sava@legalup.ro.