Sub sloganul „Discuții în cerc deschis”, platforma „Agora Mediu” monitorizează planurile și programele publice care pot avea efecte semnificative asupra mediului. De asemenea, încurajează participarea societății civile în dezbaterile publice pentru a reduce impactul acestor planuri asupra naturii. Proiectul a fost dezvoltat de către una din cele două echipe câștigătoare a hackathon-ului Climathon București 2019, organizat de Impact Hub București în parteneriat cu WWF-România. Echipa este formată din programatori, avocați și analiști de date.
„Agora Mediu” centralizează toate informațiile despre planurile și programele publice care intră sub incidența Directivei privind evaluarea strategică de mediu (SEA) și care fac obiectul unei evaluări de mediu în timpul pregătirii și înainte de adoptarea acestora. Cu scopul de a asigura un nivel ridicat de protecție a mediului și acces la informațiile de mediu, platforma monitorizează inițiativele autorităților din 13 domenii-cheie: agricultură, biodiversitate, silvicultură, energie, gestionarea deșeurilor, managementul apei, industrie, planificare teritorială, pescuit, transport, turism, telecomunicații și utilizarea terenurilor.
„Platforma este un instrument util pentru toți cei care sunt interesați de modul în care autoritățile gestionează proiectele mari de infrastructură și dezvoltare și de cum este afectat mediul înconjurător de către acestea. Ne-am dorit să creăm un fel de piață digitală, în care informațiile despre aceste planuri și programe să fie transparentizate și disponibile într-un singur loc, să fie structurate și prezentate într-un mod unitar și minimalist. Astfel, publicul le poate urmări parcursul mai ușor, poate interacționa și își poate exprima părerile deschis în cadrul consultărilor la care este invitat, dar despre care înainte nu era informat într-un mod eficient. Ne dorim să facilităm implicarea societății civile în aceste dezbateri, de aceea comentariile și sugestiile plasate prin platformă vor fi constant centralizate și transmise către autoritățile care gestionează procedura de evaluare strategică de mediu”, declară Maria Claudia Aaron-Andrieș, membru al echipei Agora.
KIT GDPR Premium
„Agora Mediu” se adresează în principal experților de mediu, antreprenorilor, organizațiilor non-guvernamentale, jurnaliștilor de investigație, cercetătorilor și avocaților interesați de subiectul protejării mediului înconjurător, dar și tuturor cetățenilor cu spirit civic. Informațiile privind planurile și programele guvernamentale cu impact asupra mediului sunt preluate de pe site-urile autorităților publice, apoi analizate de către echipa Agora și încărcate în platformă pentru a fi supuse informării, analizei și dezbaterii publice. Platforma în variantă beta poate fi accesată gratuit pe https://agoramediu.ro/.
Tutorial de utilizare a platformei: https://youtu.be/QgaOmswW5vY
Pentru mai multe detalii, vă rugăm contactați:
Maria-Claudia Andrieș-Aaron, specialist juridic proiect „Agora Mediu”, 0725512108, andries.maria92@gmail.com
Despre Climathon
Climathon este un eveniment dedicat schimbărilor climatice și a impactului asupra orașului și se desfășoară simultan în principalele orașe din lume, încercând să rezolve cele mai mari provocări într-un hackathon de 24 de ore. În 2018, Climathon-ul s-a desfășurat în 113 orașe din 46 de țări și 6 continente. La el au participat 5000 de antreprenori, dezvoltatori, studenți și specialiști pregătiți să vină cu soluții inovative pentru provocările climatice locale. În total au fost dezbătute 196 de teme, dintre care 19% erau centrate pe soluții de transport, 15% pe managementul deșeurilor, 10% pe schimbări climatice și 10% pe energie.
În București, în 2019, Climathon-ul de 24 de ore a fost organizat și găzduit de Impact Hub în parteneriat cu WWF România și cu susținerea strategică a Ministerului Mediului. Echipele câștigătoare au primit câte 5.000 de euro pentru dezvoltarea proiectelor rezultate în urma evenimentului.
Despre Impact Hub
Impact Hub Bucharest este organizația ce susține dezvoltarea antreprenorială a inițiativelor cu impact pozitiv în societate în cadrul unei comunități globale, oferind spații de lucru colaborative, programe de dezvoltare și incubare a afacerii, conferințe și evenimente, precum și opțiuni de finanțare prin crowdfunding. Prezentă în București din 2012, organizația face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente, iar în București cu 3 locații centrale la Timpuri Noi, Universitate și Floreasca. Mai multe detalii la: www.impacthub.ro
Despre WWF (World Wide Fund for Nature)
Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. Mai multe detalii la: www.wwf.ro
Te-ar putea interesa și:
[Conținutul prezentului articol nu reprezintă o consultație juridică în temeiul Legii nr. 51/1995 privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat, iar site-ul nu își asumă răspunderea pentru conținutul publicat de autori, editori și colaboratori.]