AEPD: Evaluare bonității pentru credite și protecția datelor personale

Pe 26 august, Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor (AEPD) a publicat o Opinie cu privire cu privire la propunerea de Directivă privind creditele pentru consumatori. Propunerea de directivă urmărește să modernizeze regulile privind acordarea de credite pentru a răspunde la provocările aduse de digitalizare, cum ar fi utilizarea masivă a canalelor online de vânzări sau acordarea de credite pe termen scurt cu dobândă ridicată.

AEPD consideră că propunerea are un impact clar asupra protecției drepturilor și libertăților persoanelor în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal, în special dispozițiile privind evaluarea bonității și ofertele personalizate pe baza prelucrării automate a datelor personale. În avizul său, AEPD sprijină obiectivul propunerii de consolidare a protecției consumatorilor și reamintește relația de interdependență dintre protecția consumatorilor și  protecția datelor personale.

Wojciech Wiewiórowski, AEPD, a afirmat „utilizarea datelor cu caracter personal are un impact decisiv asupra capacității cuiva de a obține un acces corect la credit. Evaluarea bonității este necesară atât în interesul creditorilor, cât și al consumatorilor și este esențial să se instituie garanții adecvate pentru a se asigura protecția efectivă a datelor cu caracter personal ale persoanelor fizice. În acest sens, protecția datelor înseamnă și protecția consumatorilor”.

AEPD invită co-legiuitorii să protejeze consumatorii prin specificarea clară a categoriilor de date care nu pot fi utilizate pentru evaluarea bonității. Astfel, AEPD recomandă interzicerea utilizării datelor medicale, datelor colectate de pe rețelele sociale, informațiile din istoricul de navigare al utilizatorilor de internet, precum și orice alte categorii de date speciale în conformitate cu articolul 9 RGPD.

Atunci când evaluarea bonității implică profilarea consumatorului sau alte tehnici automate de prelucrare a datelor, consumatorii trebuie să fie informați cu privire la acest aspect (e.g., logica algoritmului, cum se ia decizia dacă se acordă sau nu creditul) și să poată solicita intervenție umană asupra deciziei de a acorda sau nu creditul.Pune o întrebare

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MAI MULTE ARTICOLE
Vrei să primești articolele noastre direct pe mail?

Abonează-te, e gratuit!