0 Shares 193 Views

CJUE. Google Spain – dreptul la uitare.

July 17, 2017
193 Views

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a publicat o hotărâre în cauza C-131/12 din data de 13 mai 2014, contra politicilor Google, prin care s-a stabilit faptul că utilizatorii motoarelor de căutare pot solicita stergerea informațiilor cu caracter personal, care încalcă dreptul la viață privată și dreptul la protecația datelor.

Solicitarea utilizatorului va fi evaluată pentru a se stabili dacă rezultatele inculd informații despre utilizatorul respectiv, cum ar fi  informațiile de interes public și totodată dacă informațiile nu mai sunt de actualitate.  Pentru a face această solicitare, utilizatorul trebuie să completeze câteva câmpuri obligatorii în legătură cu informații personale, să identifice rezultatul căutării a carei eliminare a solicită și să evidențieze motivul eliminării.

Un scurt ghidaj pentru personele care doresc să elimine conținutul unor informații personale din căutarea Google îl puteți găsi aici.

Decizia CJUE a survenit în urma unei situații litigioase între Agencia Espanola de Proteccion de Datos (Agentia Spaniola de Protectie a Datelor, AEPD) și Google Spain SL, Google Inc.

În speță este vorba despre domnul Mario Costeja González, cetățean spaniol, care în 2010 a formulat o reclamație la Agentia Spaniola de Protectie a Datelor împortiva celor doua companii, precum și împotriva La Vanguardia Ediciones SL (editorul unui cotidian cu difuzare largă în Spania,în special în regiunea Catalonia), arătând faptul că atunci cand numele său era introdus de către o altă persoană pe Google Search, lista de rezultate afisa două linkuri către paginile unui cotidian, și anume La Vanguardia care conțineau, printre altele, un anunț referitor la o vânzare prin licitație a unor imobile, organizată ca urmare a unei proceduri de executare silită în vederea recuperării datoriilor pe care domnul González le avea la asigurările sociale.

Domnul Costeja González a formulat prin această reclamație mai multe capete de cerere, și anume să se dispună ca La Vanguardia fie să elimine sau să modifice paginile menționate, astfel încât pe acestea să nu mai apară datele sale personale, fie să utilizeze anumite instrumente puse la dispoziție de motoarele de căutare pentru a proteja aceste date. Totodată, a solicitat ca Google Spania sau Google Inc. să elimine sau să ascundă datele sale cu caracter personal din  rezultatele motoarelor de căutare și în același timp din linkurile La Vanguardia. În completare, domnul Costeja González a afirmat că executarea silită, s-a finalizat în întregime în urmă cu câtiva ani și că menționarea acesteia este în prezent lipsită de orice relevanță.

AEPD a respins reclamația formulată împotriva La Vanguardia, motivând prin fapul că editorul a publicat informațiile în cauză într-un mod legal. Pe de altă parte, reclamația împotriva Google Spania și Goole Inc. a fost admisă și s-a dispus ca cele două societăți să retragă datele din indexul lor și să interzică accesul la acestea pe viitor.

  Totuși, eliminarea unor linkuri de pe lista de rezultate ar putea avea, repercusiuni asupra interesului legitim al utilizatorilor de internet interesați de a avea acces la această informație. Astfel, Curtea constată că trebuie căutat un echilibru just între acest interes și drepturile fundamentale ale persoanei vizate și în special dreptul la respectarea vieții private și dreptul la protecția datelor cu caracter personal.

În această privință, Curtea arată că, deși, drepturile persoanei vizate prevalează, acest echilibru poate să depindă însă, de natura informației și de caracterul acesteia în ceea ce privește viața privată a persoanei vizate, precum și de interesul publicului de a dispune de informația respectivă.

 Fiind solicitată să stabilească dacă directiva permite persoanei vizate să solicite eliminarea de pe o astfel de listă de rezultate a unor linkuri către pagini web, pentru motivul că dorește ca informațiile referitoare la persoana sa care figurează pe aceste pagini să fie „uitate” după un anumit timp, Curtea arată că, în ipoteza în care se constată, ca urmare a unei cereri formulate de persoana vizată, că includerea acestor linkuri pe lista de rezultate este, în stadiul actual, incompatibilă cu directiva, informațiile și linkurile cuprinse în lista amintită trebuie să fie șterse.

Curtea precizează că persoana interesată poate adresa astfel de cereri direct operatorului  motorului de căutare. În cazul în care operatorul nu dă curs acestei solicitări persoana respecivă poate să sesizese autoritatea judecătorească pentru ca aceasta să efectueze măsurile de verficare și să dispună ca operatorul să adopte măsurile necesare.

Luana Galoiu

Luana Galoiu

Sunt studentă in anul III la Facultatea de Drept din cadrul Universității ”Al. I. Cuza” din Iași și mă consider o persoană dinamică, dornică de a învăța lucruri noi, cu abilități bune de comunicare și interrelaționare. Sunt o fire activă, îmi place să mă implic in diferite activități socio-culturale și sa fac voluntariat.
Luana Galoiu

You may be interested

Ce ar trebui sa stie angajatorii despre prelucrarea datelor cu caracter personal?
Data Protection
336 views
Data Protection
336 views

Ce ar trebui sa stie angajatorii despre prelucrarea datelor cu caracter personal?

Ana-Maria Nevoe - July 15, 2017

La 8 iunie 2017, Grupul de lucru pentru protecția datelor în temeiul articolului 29 ("A29WP") a adoptat avizul 2/2017 privind prelucrarea datelor cu caracter personal la locul…

Australia propune legi pentru a obliga firmele de tehnologie sa ofere acces la mesaje criptate
Social Media
465 views
Social Media
465 views

Australia propune legi pentru a obliga firmele de tehnologie sa ofere acces la mesaje criptate

Mihaela Ruxandra Sava - July 14, 2017

Australia a propus, vineri, noi legi pentru a obliga companiile precum Facebook și Apple să furnizeze agențiilor de securitate acces la mesaje criptate. Măsurile vor fi primele…

Raport al Comisiei Europene. Protectia copiilor in lumea digitala.
IT
169 views
IT
169 views

Raport al Comisiei Europene. Protectia copiilor in lumea digitala.

Mihaela Ruxandra Sava - July 13, 2017

S-au observat schimbări semnificative de comportament ale consumatorilor, şi în special ale minorilor, în utilizarea mass-media. Aceştia utilizează din ce în ce mai mult mass-media prin intermediul…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category