0 Shares 304 Views

Consecinte legale pentru prezenta companiilor pe retelele de socializare (I)

Potrivit unui studiu publicat de Eurostat, organismul de statistică al Comisiei Europene, 39% dintre companiile din UE folosesc acum mijloacele de comunicare socială și trei sferturi dintre aceștia utilizează platformele de social media pentru a-și construi imaginea și a comercializa produse.

În timp ce în anumite sectoare este mai semnificativă, creșterea exponențială a utilizării companiilor sociale de către companii este, fără îndoială, o tendință globală. Rețeaua de rețele sociale este acum atât de vastă încât a afectat modul în care oamenii accesează și consumă știri.

Unele companii digitale native concentrează acum cea mai mare parte a eforturilor lor de comunicare digitală asupra rețelelor sociale, având un interes redus sau deloc în menținerea și actualizarea propriului site web.

Întrucât posibilitățile oferite de rețelele sociale și accesul acestora la consumatori sunt incontestabile, companiile trebuie să-și amintească faptul că există consecințe juridice importante între o prezență online pe social media și pe un site web propriu. În acest articol vom vorbi despre dreptul de proprietate asupra conturilor sociale.

Nu există nicio îndoială că o companie poate pretinde în mod legitim dreptul de proprietate asupra site-ului său web și a numelui de domeniu, dar poate aceeași societate să-și revendice dreptul de proprietate asupra contului social media?

Răspunsul nu este clar. În ciuda numărului mare de persoane și companii care au acces la aceste rețele sociale astăzi, ele rămân spații private. Din perspectivă juridică, este posibil să se considere că orice cont sau pagină creată pe o platformă socială rămâne în proprietatea platformei.

Termenii și condițiile Twitter apar, de exemplu, fără ambiguitate pe această temă: “Toate drepturile, titlurile si avantajele (cu excepția conținutului furnizat de utilizatori) sunt și vor rămâne proprietatea exclusivă a Twitter și a licențiatorilor săi”.

Cu toate acestea, nu toate platformele solicită drepturi de proprietate asupra conturilor. De exemplu, termenii și condițiile Facebook prevăd că permisiunea Facebook este necesară pentru a transfera conturile între utilizatori: “Nu veţi transfera contul dvs. (inclusiv paginile sau aplicaţiile pe care le administraţi) către alte persoane fără a obţine în prealabil permisiunea noastră în scris.”

Cu toate acestea, incertitudinea privind dreptul de proprietate asupra conturilor sociale rămâne și va avea un impact atunci când se evaluareza o societate. Acest lucru poate fi problematic având în vedere importanța crescândă a conturilor sociale în evaluarea activelor necorporale.

Avocat Mihaela Ruxandra Sava

SURSA

Mihaela Ruxandra Sava

Mihaela Ruxandra Sava

Avocat. Spirit liber, idealist si vizionar. Feminista convinsa. Pasionata de drept, psihologie, tehnologie si jurnalism. Nonconformista si sincera, apreciez oamenii deschisi la minte. Iubesc animalele. Visez cu ochii deschisi la o societate ideala. In prezent, in curs de specializare pe drept IT. Curioasa si reflexiva, imi place sa transmit idei prin cuvinte si lupt cu tarie pentru convingerile mele. Motto: "Think outside the box!"
Mihaela Ruxandra Sava

You may be interested

Ce ar trebui sa stie angajatorii despre prelucrarea datelor cu caracter personal?
Data Protection
446 views
Data Protection
446 views

Ce ar trebui sa stie angajatorii despre prelucrarea datelor cu caracter personal?

Ana-Maria Nevoe - July 15, 2017

La 8 iunie 2017, Grupul de lucru pentru protecția datelor în temeiul articolului 29 ("A29WP") a adoptat avizul 2/2017 privind prelucrarea datelor cu caracter personal la locul…

Australia propune legi pentru a obliga firmele de tehnologie sa ofere acces la mesaje criptate
Social Media
540 views
Social Media
540 views

Australia propune legi pentru a obliga firmele de tehnologie sa ofere acces la mesaje criptate

Mihaela Ruxandra Sava - July 14, 2017

Australia a propus, vineri, noi legi pentru a obliga companiile precum Facebook și Apple să furnizeze agențiilor de securitate acces la mesaje criptate. Măsurile vor fi primele…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category